По думите на ръководителите на разкопките Нери Сапир и Натан Бен-Ари,  това е една от най-важните археологически открития, направени в Йерусалим през последните години, отнасящи се до периода на царете.

Когато разчиствала терена за строеж на нов квартал в един от районите на Йерусалим, близо до посолството на САЩ, техниката се натъкнала на археологически разкопки – административен комплекс от времето на иудейските царе Хизкиягу (Иезекия) и Менаше (Манасия), съобщава изданието newsru.co.il.

Масивното здание, датирано в края на VIII – средата на VII век преди Христа, било построено от огромни изсечени камъни и опасано с няколко стени.

В помещенията археолозите открили близо 120 щампи от печати, много от които се намирали върху дръжките на керамични съдове и съдържали надписа „Цар“, название на градове в Древна Иудея и имена главно на сановници или богати царски поданици.

Специалистите са уверени, че комплексът е бил център на административна дейност и зад стените у се е „стичала селскостопанска продукция и оттук тя се е разпределяла, очевидно, и когато продоволствието не достигало“.

Според тях, килерите са служели за място за събиране на царските данъци, най-вече – селскостопанските. Особено място заемали виното и зехтинът, чийто център на производство била заобикалящата местност. Тук били намерени винарни и мелници за маслодайни семена.

Археолозите напомнят, че този период е бил богат на сътресения. Драматичен станал походът в Иудея на асирийския цар Сенахирим, който в края на VIII пр. Христа разрушил десетки градове и опустошил израелската земя.

Той обсадил Йерусалим, но след това се отдръпнал, сваляйки обсадата. Няма друго обяснение за това, освен божествена намеса, както е описано и в Библията.

Очевидно,  намерените царски хамбари са свързани с тези събития. Но продължили да ги използват и след отстъплението на асирийците“ – твърдят специалистите.

„Откритите керамични фигурки, изобразяващи жени, конници и животни са свързани с езическите култове, които, както знаем от историческите източници, се пазели в Иудея в периода на царете“ – казват учените.

На определен етап, по неизвестна причина, комплексът е бил засипан с камъни. Възниква могила с височина близо 20 метра и площ на основата към 0,8 хектара. В края на епохата на Първия храм в Йерусалим са се появили няколко такива обекти. Кой и защо ги е построил е все още загадка“ – признават археолозите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре