0 Всемирното Православие - В РЯЗАН – РОДНИЯТ ГРАД НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ, БЕШЕ ОСВЕТЕН БАРЕЛЕФ С НЕГОВИЯ ОБРАЗ (2)На 18 октомври в град Рязан беше открита мемориална плоча с барелеф, посветени на св. Серафим, архиепископ Богучарски Софийски Чудотворец. Освещаването извърши Рязанският и Михайловски митрополит Марк.

Бъдещият светител е роден на рязанска земя (1 декември 1881 г.), тук расте и получава първото си духовно образование.

Паметната плоча е поставена върху зданието на Музея по история на военно-десантните войски, където до революцията се е разполагала Рязанската духовна семинария. Зад стените на духовното училище св. Серафим учи от 1898 до 1904 г.

След обучението си в Рязанската семинария той постъпва в Санкт- Петербургската духовна академия. Като студент в ІV курс, на 8 февруари 1908 г. Николай Соболев (както е светското му име) е постриган за монах с името Серафим.

Революцията и гражданската война заварват бъдещия светител във Воронеж. Прозорливият старец Аарон, при когото архимандрит Серафим отива за съвет, му казва: „Не се страхувай, ти ще попаднеш в хубава малка страна”. На въпроса: – „Как да разбирам вашите думи?”, старецът отговаря: „Когато пристигнеш, ще разбереш”.

На 7 май 1920 г. архимандрит Серафим е назначен за ректор на Духовната семинария в Симферопол. Малко след това е ръкоположен за Лубенски епископ, викарий на Полтавска епархия.

След кървавите следреволюционни събития бъдещият светител напуска родината си заедно със стотици хиляди свои сънародници.

На 19 май 1921 г. заедно с брат си йеромонах Сергий той пристига в България. Тук епископ Серафим заема длъжността настоятел на Руската църква „Св. Николай” в София и управляващ на руските православни общини в България.

Още приживе при владика Серафим отиват множество вярващи със своите скърби и теготи, за да си тръгнат утешени и умиротворени. Духовни чеда на владиката са съхранили записи, свидетелстващи за неговия дар на прозорливост.

На 26 февруари 1950 г., Неделя Православна , в 15 ч. архиепископ Серафим (Соболев) завършва земния си път. Погребан е криптата на руския храм „Св. Николай Чудотворец”.

И след смъртта на владиката не спира потокът от хора, идващи при него с упование за молитвена помощ и получаващи я.

През 2016 г. членовете на Архиерейския събор на Руската православна църква единодушно гласуват за канонизацията на Богучарския архиепископ Серафим (Соболева), почитан в продължение на десетилетия както в България, така и в Русия.

Неотдавна проф. Андрей Кострюков издаде книга, в която влязоха нови материали за живота на архиерея, включително негови духовни наставления. Възможно е сега мнозина рязанци също да проявят стремеж да научат повече за живота на своя съгражданин св. Серафим Софийски Чудотворец, за неговата борба за Църквата, за чистотата на Православното вероучение и за любовта му към хората.

 

ъс съкращения)

 18102020_DSC05341 Всемирното Православие - В РЯЗАН – РОДНИЯТ ГРАД НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ, БЕШЕ ОСВЕТЕН БАРЕЛЕФ С НЕГОВИЯ ОБРАЗ (2)