57-1-1200x676 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: ЕДИНСТВЕНАТА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА Е ОГЛАВЯВАНАТА ОТ БЛАЖЕНИЯ МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ (ВИДЕО)Вашата Църква се намира във време на изпитания, във време на гонения, но при това вие с Божията помощ възраствате духовно. И ние взимаме пример за вяра от духовенството и народа на Украйна“.

Това каза Ловчанският митрополит Гавриил на 15 май 2021 г. по време на посещението си в Полтавската епархия и предаде благословението на Предстоятеля на Българската православна църква Светейшия патриарх Неофит на всички верни от Украинската православна църква.

В деня, когато се чества паметта на св. Атанасий, патриарх Константинополски, Лубенски чудотворец, владиката съслужи на Полтавския и Миргородски митрополит Филип по време на Божествената литургия в Мгарския Спасо-Преображенски мъжки манастир. За това съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ, позовавайки се на пресцентъра на Полтавска епархия.

В края на богослужението беше извършено литийно шествие около храма, след което мирополит Филип се обърна към Високопреосвещения митрополит Гавриил с думи на благодарност за посещението му в Мгарската обител и за съвместната молитва.

На свой ред митрополит Гавриил благодари на митрополит Филип за поканата да възнесе своите молитви в историческия манастир, а освен това предаде благословението на Светейшия Български патриарх Неофит на всички верни. В архипаскирското си слово владиката подчерта, че единствената канонична Православна Църква в Украйна е оглавяваната от Блажения митрополит Онуфрий.

Светейшият Български патриарх Неофит всерадостно ме благослови да дойда и да взема участие в богослужението – каза йерархът на Българската православна църква. – Искам да Ви поздравя, скъпи владико, от клира, от духовенството и от вярващите християни от нашата епархия, които хранят особена любов към вашата света Църква. Защото вашата Църква се намира във време на изпитания, във време на гонения, но при това вие с Божията помощ възраствате духовно. И ние взимаме пример за вярата от духовенството и народа на Украйна. Съществува само една Църква и тази Православна Църква в Украйна е Украинската православна църква, която оглавява митрополит Онуфрий, и тук, във вашата епархия – Вие“.

Владиката добави още, че „Божията благодат се дава само там, където се спазват каноните и догматите“. „Ако не ги спазваме, може да служим, можем да ходим…, но благодат няма да получим. Господ да е с вас, Господ да ви дава радост, Господ да дава спасение“ – отбеляза митрополит Гавриил.

Видеоматериал от посещението може да видите ТУК. 

 

07-4-rotated-676x1200 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: ЕДИНСТВЕНАТА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА Е ОГЛАВЯВАНАТА ОТ БЛАЖЕНИЯ МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ (ВИДЕО)

40-1-1200x676 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: ЕДИНСТВЕНАТА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА Е ОГЛАВЯВАНАТА ОТ БЛАЖЕНИЯ МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ (ВИДЕО)

24-2-1200x676 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: ЕДИНСТВЕНАТА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА Е ОГЛАВЯВАНАТА ОТ БЛАЖЕНИЯ МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ (ВИДЕО)

50-1-1200x676 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: ЕДИНСТВЕНАТА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА Е ОГЛАВЯВАНАТА ОТ БЛАЖЕНИЯ МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ (ВИДЕО)

 

 

 

49-1-1200x676 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: ЕДИНСТВЕНАТА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА Е ОГЛАВЯВАНАТА ОТ БЛАЖЕНИЯ МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ (ВИДЕО)

 

 

 

 

 

 

 

59-1-1200x676 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: ЕДИНСТВЕНАТА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА Е ОГЛАВЯВАНАТА ОТ БЛАЖЕНИЯ МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ (ВИДЕО)