s3M5Oa_61704aa0ccca39_49218112-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - ОТКРИТИ БЯХА ЧЕСТНИТЕ МОЩИ НА ПРЕПОДОБНИЯ СТАРЕЦ ЙОСИФ ВАТОПЕДСКИ (2)На 20 октомври 2021 г. беше отворен гробът на преп. Йосиф Ватопедски на Света Гора Атон. От него бяха внимателно извадени и измити с вино честните му мощи, съобщава сайтът orthodoxia.

Процесията след вечернята беше възглавена от ученика на светия старец –  Лимасолски митрополит Атанасий от Кипърската православна църква.

Има специална церемония по изваждане на св. мощи: докато се разкопава гробницата на преподобния, манастирският хор изпълнява химни.

В церемонията взеха участие също Неакринийският и Каламарийски митрополит Иустин от Еладската Църква, викарният хорепископ на Лимасолската митрополия Николай Аматунтски и епископът на Лидра – Епифаний. При намирането на св. мощи присъстваха още игуменът на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем и братството на св. обител, игумени на други манастири, както и поклонници, които носят в сърцата си почитта към преподобния старец.

+   +   +

С Божията сила и с помощта на манастирското братство преподобният Йосиф Ватопедски възроди много обители на св. Гора Атон, включително Ватопедската, на която той беше дълги години игумен и духовен наставник. Като ученик на вече канонизирания старец Йосиф Исихаст, продължител на исихастката традиция и една от най-ярките личности на атонското монашество през XX в., преп. Йосиф Ватопедски се стремеше да предпази съвременния човек от гибелните заблуди на модерните времена. Остави ни 14 свои книги и на 1 юли 2009 г. се престави пред Господа с усмивка на лице, документирана от фотоапаратите.

Той предупреждаваше, че хората, превърнали светското знание в божество, са отпаднали от истинския Бог и че „продължаващото поклонение на това „божество”, ще стане за техните потомци причина за окончателната катастрофа“ (из книгата „За края на света и Антихриста").

 

По молитвите на преподобния Йосиф Ватопедски Господ Иисус Христос да ни води

по пътя на спасението!

 

Към рубриката на преп. Йосиф Ватопедски Т  У  К.

 +   +   +

Горе: Откриване на честните мощи на преп. Йосиф Ватопедски. Сн.: orthodoxianewsagency.gr