AVvXsEgnRtp3lbtChVvZpTzZtm4JDZG1TThvgEJTBP5ApKKjVnP1-UA895j9hAC0iIunpS6pCnD7d4NDZ9Y6pkxOu41RTf2AsAHW7vW2xrpZLWn1X9pQGAP-jfFw8nD5-WjZ_roYQXuIV5XrxU4kGyVvldFWm-hr-rMVeurHckE3scTcD6qI5AQMwqYPgZ1q=w640-h336 Всемирното Православие - СВEЩЕНИКЪТ, КОЙТО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПАТА В ГЪРЦИЯ  (2)На 4 декември 2021 г. при пристигането на папа Франциск в Атинската архиепископия в Гърция, един възрастен гръцки свещеник изрази протеста си срещу посещение му.  Отецът трикратно извиква: „Папа – ти си еретик“ и при ареста си обяснява, че е направил това, за да подтикне папата към покаяние. Духовникът допълва, че папата не е добре дошъл в Гърция, докато не се покае.

(моментът на протеста на видео с превод на български можете да гледате тук

https://www.facebook.com/vlad90velikov/videos/1075857493165006)

Както писа в профила си о. Владимир Дойчев, „Гръцкият православен свещеник, отец Йоан (Диотис), 92 г., който извика в лицето на папа Франциск, че е еретик, беше блъскан и помъкнат от гръцката полиция - еничарска, и при това - от жени полицайки... да е в духа на времето...

Това не е глас на един свещеник. И тези жени не блъскаха просто един възрастен йерей. Това е гласът на Църквата. А полицайките блъскаха православна Гърция".

Тук е мястото да цитираме „Окръжното послание на Светия синод на Вселенската патриаршия под председателството на Патриарх Антим VII“ от 1895 г. В него се твърди, че:

„Ние, православните, биваме верни на апостолското Предание и деянията на Църквата – „седемте Вселенски събора“; „в защита на добитите съкровищата на здравата вяра, завещана ни от отците, в която ние стоим и се сражаваме….ние никога не сме приемали, че епископът на Рим се счита за върховна власт и непогрешима глава на Църквата….Един вечен Предводител и безсмъртна Глава на Църквата е нашият Господ Иисус Христос.

…Православната Източна Вселенска Църква Христова, освен неизречено въчеловечения Син Слово Божие, не знае друг непогрешим, на земята съществуващ: и сам апостол Петър, приемник на когото си мисли, че е папата, три пъти се е отрекъл от Господа и два пъти е бил изобличен от апостол Павел като човек, който не върви по пътя на Евангелската истина.

…Римската църква сега (1895 г!) – е църква на нововъведенията, църква на подмяната на съчиненията на светите отци и лъжовно тълкуване на Свещеното Писание и определенията на Светите събори. Затова Православието е благословено и справедливо е отхвърляло, отхвърля  и ще я отхвърля, докато тя пребивава в своите заблуди.

По-добре похвална война – казва св. Григорий Назианзин – отколкото мир, отделящ ни от Бога“.

Протопрезвитер Йоан К. Диотис е роден през 1930 г. в гръцкото село  Палеокатуна. След службата си във флота завършва Богословския факултет на Атинския университет. От 1957 г. повече от 40 години служи в атинския храм „Св. великомъченик Пантелеймон“. Отец Йоан Диотис е съучредител на известния в Гърция православен вестник „Ортодоксос типос“, носител е на църковни и светски почетни награди, сред които най-високата награда на Еладската православна църква – орденът „Св. апостол Павел“.

През 2019 г. той адресира писмо до поместните православни църкви, в което призовава да не се признава разколът в Украйна. Той счита, че „най-острият и крайно опасен проблем в Украйна не е църковната автокефалия, а църковният разкол. В днешните условия автокефалията още повече ще задълбочи разкола и ще породи много други проблеми. Предвиждам, че освен Московската патриаршия, с Вселенската патриаршия ще скъсат и други автокефални Църкви. Вековният църковен статут на Киев не може да бъде променен едностранно, а само в съгласие със заинтересованите страни“.