image2021-12-11-11-06-14 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО БЕ ИНТРОНИЗИРАН МИТРОПОЛИТЪТ НА АЛЕПО В СИРИЯ  (2)На 10.12.2021 беше интронизиран Алепският и Александрийски митрополит Ефрем (Антиохойска православна църква). Светата Литургия бе оглавена от Антиохийския патриарх Йоан X в катедралния храм "Св. прорпк Илия", Aлeпo, Сирия.

 

Сутринта на 22 април 2013 г. предишният Алепски митрополит Павел (Язиви) – по-малкият брат на Антиохийския патриарх Йоан X, беше отвлечен на връщане от хуманитарна мисия заедно с Григорий Йоан Ибрахим, йерарх на Сирояковитската църква.

Вече осем години нито някой е поел отговорност за престъплението, нито има достоверна информация какво се е случило с отвлечените. Все повече се засилват подозренията, че двамата са били убити.

Първоначално в медиите се появяваше информация, че са били виждани и че предстои освобождаването им, но впоследствие тя се оказваше фалшива.

На 6 октомври 2018 г. в комюнике на св. Синод на Антиохийската патриаршия беше осъдено международното мълчание във връзка с това престъпление. Освен това беше отбелязано, че сирийското тайно разузнаване не е положило достатъчно усилия в издирването на отвлечените християни.

Смята се, че това трагично дело е израз на страданията на хората от Близкия Изток.