images?q=tbn:ANd9GcTzslR6BVW5wTUKiXIsT-80T_JXMYMHr0rOpQ&usqp=CAU Всемирното Православие - ГРУЗИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗА 45 ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА И 90-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НА ПАТРИАРХ ИЛИЯ II  (2)На 23 декември 1977 г. на Дванадесетия църковен събор, състоял се в Сионската катедрала, тогавашният 44-годишен митрополит на Цхум-Абхазия е единогласно избран за Католикос-Патриарх на цяла Грузия. Интронизацията на пастиря на Грузинската православна апостолска църква Илия II е на 25 декември същата година в Мцхетския кафедрален храм на Светицховели.

45 години по-късно, на 25 декември 2022 г. юбилеят на патриаршеското служение беше отпразнуван със света литургия в храм „Света Троица“ в Тбилиси, а на 4 януари 2023 г. беше скромно отбелязан 90-годишният рожден ден на Католикос-Патриарха Илия II.

В Патриаршеската резиденция грузинският президент Саломе Зурабишвили и премиерът Ираклий Гарибашвили поднесоха поздравление за 45-годишнината от интронизацията на патриарха.

Патриаршеското служение на Илия II е най-продължителното в историята на Грузинската православна църква

Всяка година патриархът заема първо място по рейтинг сред обществените и политическите дейци

Патриарх Илия II е най-многодетният кръстник в света. Традицията лично да кръщава третите и следващите деца в грузинските семейства беше въведена от патриарха през 2008 г. Сега той има над 45 хиляди кръщелници.

Годините на своето служение патриарх Илия II нарича „слънчева нощ“. В продължение на дълги години Светейшият патриарх преживява трудни изпитания, преодолявани по Божия милост и с любовта на преданото му паство.

През 2017 г. поради отслабналото си здраве Негово Светейшество Илия II назначи за патриаршески местоблюстител Сенакския и Чхороцкуйски митрополит Шио  и  частично му делигира пълномощията си.

Всяка сутрин патриарх Илия II започва с молебен към светията на деня, моли се и на всяка вечерня и в килията си. По време на службите Патриархът поменава голям брой имена. В неделните дни и празниците се старае да отслужва Божествена св. литургия, давайки на всички пример за любов към богослужението.

 

Кратка биография на Католикос-Патриарха на цяла Грузия Илия II

Илия Втори, в света Ираклий Георгиевич Гудушаури-Шиолашвили, е роден на 4 януари 1933 г. като четвърто от общо осем деца в семейството на Георги Шиолашвили и Натали Кобаидзе, и двамата от Казбег.

Семейството живее от 1927 г. във Владикавказ. През 1952 г. 19-годишният Ираклий завършва 22-ро средно училище във Владикавказ, през 1957 г. се дипломира в Московската духовна семинария, а през 1960 г. в Московската духовна академия.

На 16 април 1957 г., на 24-годишна възраст, когато е студент във втори курс на Духовната семинария, с благословението на патриарх Мелхиседек III приема монашески постриг, получавайки името на св. пророк Илия. Пострижението извършва Степанованският епископ Зиновий (Мажуга), канонизиран през 2009 г. като един от Глинските светци.

През 1960 г. йеромонах Илия защитава в Московската духовна академия дипломната си работа „История на Иверския манастир на Атон“, подготвена въз основа на древни ръкописи за Ивирон от XI век.

След завършване на обучението си йеромонах Илия се връща в Грузия, където е назначен за клирик в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“ в Батуми, като от декември 1960 г. става настоятел на храма. На 19 декември същата година е възведен в сан игумен, а на 16 септември 1961 г. – в сан архимандрит.

На 26 август 1963 г. Илия II е ръкоположен за Батумски и Шемокмедски епископ и патриаршески викарий. От 1963 до 1972 г. е ректор на Мцхетската духовна семинария.

През 1967 г. става епископ, а от 1969 г. – митрополит на Сухуми.

От 1964 до 1977 г. епископ Илия възглавява Отдела за външноцърковни връзки на Грузинската партиаршия.

След смъртта на Католикос-Патриарх Давид V, 9 ноември 1977 г., с решение на Св. Синод е назначен за патриаршески местоблюстител. На 23 декември 1977 г. е избран за Католикос-Патриарх; интронизацията му е на 25 декември 1977 г.

Тържествено прозвучават думите на новоизбрания Католикос-патриарх Илия II, отправени към паството му: „Осъзнавам най-трудния и същевременно почетен дълг, който Господ ми повери под сводовете на този свят храм... Прекланям глава пред Грузинската църква и нейното паство грузинския народ, на когото ще служа с благоговение, с всичките си сили и ум, защитавайки и съхранявайки онази вяра, за която нашият малък народ проля толкова кръв.

След възстановяване на независимостта в Грузия започва мащабно възраждане на православието. За няколко десетилетия броят на епархиите нараства до 42. Докато през 1977 г. в Грузия имало само 48 действащи храма, сега те са около хиляда.

Открити са нови духовни учебни заведения, в т.ч. Тбилиската и Гелатската духовни академии.

С благословението на Католикос-Патриарх на цяла Грузия Светейшия и Блажен Илия II в Тбилиси е построен най-големият храм в Грузия – патриаршеската катедрала „Света Троица“, като символ на покаянието на грузинския народ пред Бога.

Светейшият патриарх Илия II се ползва с необикновен авторитет и любов не само сред грузинския народ, но и от всички, които са имали щастието на общуват с него. Личността му излъчва мир, светлина и доброжелателност към всички.

Вече 45 години Негово Светейшество патриарх Илия е на Божия престол и води своя православен народ като любящ баща на паството си.

 

0550e5df52924a1513437aa39edcba31 Всемирното Православие - ГРУЗИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗА 45 ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА И 90-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НА ПАТРИАРХ ИЛИЯ II  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1671954972-2 Всемирното Православие - ГРУЗИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗА 45 ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА И 90-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НА ПАТРИАРХ ИЛИЯ II  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7af5e3344f526985340822d3dafcf798 Всемирното Православие - ГРУЗИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗА 45 ГОДИНИ ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА И 90-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НА ПАТРИАРХ ИЛИЯ II  (2)