parintele-iulian-prodromitul-a-trecut-la-domnul.jpg Всемирното Православие - ПРЕСТАВИ СЕ В ГОСПОДА АТОНСКИЯТ СТАРЕЦ ИУЛИАН  (ЛАЗАР)  (2)В петък, 10 март 2023 г., на 97-годишна възраст се престави в Господа йеросхимонах Иулиан (Лазар) от румънския скит „Св. Йоан Предтеча Продром“ на Света Гора Атон.

Както отбелязва новинарската агенция на Румънската патриаршия “Basilica”:„Мнозина румънски и други монаси, както и миряни, които пристигаха на Атон, намираха в лицето на отец Иулиан изпълнен с любов духовник, от какъвто се нуждае всяка душа по своя път към Царството небесно“.

* * *

Бъдещият йеросхимонах Иулиан е роден на 8 януари 1926 г. в град Ворона, Ботошански окръг. Още 20-годишен, през 1946 г. той отива в известния румънски манастир Сихастрия.

След като се връща от казармата през 1950 г., прекарва няколко години в молитва и послушание и през 1956 г. е ръкоположен в свещенически сан.

През 1977 г., когато е 51-годишен, отец Иулиан заминава на Атон, където остава до края на живота си. Първите четири години се подвизава в скита „Лаку“, а през 1981 г. се премества в скита „Св. Йоан Предтеча Продром“, където се утвърждава като духовен наставник.

„Прощаването с духовника, както и тържествеността и простотата, с които подвизаващите се в скита монаси извършиха опелото, извикаха сълзи у мнозина от присъстващите в храма“ – се казва в информационното съобщение на Basilica”.

Старецът Иулиан се подвизаваше 46 г. на Света Гора Атон и за това време придоби много духовни чеда, за които стана обичан и почитан духовен отец.

Бог да прости и упокои йеросхимонах Иулиан в селенията на праведните!