Цариградска или Вселенска Патриаршия

 Цариградската патриаршия или Вселенската патриаршия е възникнала през IV в. Според някои изследователи, нейната история датира от 330 г., когато възниква Константинопол.  Според други, тя е основана през 395 г., когато се разцепва Римската империя.  Исторически църквата е била оглавявана от Епископ, от V в. от Патриарх,  а от  596 г. – от Вселенски Патриарх.  По настоящем Константинополската патриаршия е възглавявана от Патриарх  Вартоломей, който се титулува “Светейший Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх”.  Интронизацията на Патриарх Вартоломей е извършена на 2. 11. 1991 г. 

 

  


3dc6f3822ce31f5f4661d79bb334bc43 Всемирното Православие - Цариградска или Вселенска ПатриаршияНа 23 юни на заседание на Всеправославния събор Константинополският Патриарх Вартоломей предложи да се разреши втори брак за овдовелите клирици. За това съобщават източници на Съюза на православните журналисти (СПЖ).

826645b654606cdee5f0e427dae6f2e0 Всемирното Православие - Цариградска или Вселенска ПатриаршияПравославната Църква не е „Едната Църква от Символа на вярата". Такова убеждение изрази представителят на Константинополска Патриаршия Авидски епископ Кирил (Катарелос) в статия, публикувана на гръцкия сайт за църковни новини Romfea.gr.

 

162674.p Всемирното Православие - Цариградска или Вселенска ПатриаршияГръцкият електронен портал Romfea.gr, позовавайки се на свои достоверни източници, пише, че преди няколко дни в Свещения Кинотис на Атон са получили обширно послание от Вселенския патриарх Вартоломей. За това съобщава AgionOros.ru.

Фактически това решение означава забрана на чужденци да се установяват на Атон.

71980.p Всемирното Православие - Цариградска или Вселенска ПатриаршияВ края на юли турският вицепремиер Турция Бюлент Аринч излезе с предложение църквата „Св.София” в Трапезунд (Турция, Трабзон), в която понастоящем е разположен музей, да бъде превърната в джамия, обяснявайки идеята си с това, че зданието е било създадено за молитва.

57401.p Всемирното Православие - Цариградска или Вселенска Патриаршия

Отново десетки хиляди турци пристигнаха от всички страни на Принкипо, най-големия от Принцовите острови, за да се поклонят на свети Георги, да се докоснат до чудотворната икона на светеца и да му оставят бележка с молбите си.

Фрагмент от чудотворната икона на св. Георги

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре