100px-bartolomew_i Всемирното Православие - Патриарх Вартоломей: Въпросът за непризнатата в православния свят  Македонската православна църква е общецърковен въпрос
Източник: pravoslavie.ru
Превод: Виталий Чеботар 
 
 
    Константинополският патриарх Вартоломей заяви, че въпросът за непризната в православния свят Македонската православна църква е общоцърковен въпрос, съобщава македонската преса. Според патриарха, този въпрос трябва да се решава от главите на поместни Православни Църкви. Това каза Вселенският патриарх Вартоломей по време на срещата с македонския президент Георги Иванов, съобщи Седмица.Ru.

     Президентът на Македония, коментирайки проведената по време на официалното си посещение в Турция  среща с патриарха на Константинопол, съобщи, че относно въпроса за Македонската Православна Църква патриархът "изрази желание да бъди информиран за всичко, което се случва там. Той знае за сегашното състояние на този проблем и заяви, че когато, този проблем ще бъде решен, той би искал да посети Македония.

 

    Георги Иванов запозна патриарх Вартоломей за сегашното положение в Македония. Например, той посочи усилията на Македония, насочени за поддържане на добросъседски отношения в Балканския регион. Иванов представи наскоро приетата резолюция на спорните въпроси по границата на Македония с Косово.

    Също така, президентът покани Константинополския патриарх, който е пръв по чест между главите на Поместните Православни Църкви, да участва във Втората световна конференция за диалога между цивилизациите, насрочена за май догодина в Охрид.