Източник: православие. ru

Превод: Виталий Чеботар 

 

     Президентът на САЩ Барак  Обама  се срещне във вторник в Белия дом с Вселенския патриарх Вартоломей. Говорителят на Белия дом, Робърт Гибс обяви на журналистите за  това днес по време на  редовния брифинг. Той не разкри подробности, но от пресслужбата на Съвета  за национална сигурност на САЩ, информираха, че вероятно срещата изцяло няма да бъде по протокол.

    Вселенският патриарх Вартоломей е с поредно посещение в САЩ.


     Основните мироприятия по време на посещението се провеждат  в Ню Йорк. Там се състояха богослуженията, както и срещата на Константинополския патриарх с йерарсите  на Православните  църкви в Съединените щати. В срещата е участвал и Предстоятеля на Православната Църква в Америка (ПЦА), митрополит Йона
.

 


    
Преди това епископ Йона, съобщи ИТАР-ТАСС, че един от основните проблеми на православния свят сега се явява  претенцията за първенството от страна на Константинопол. По-специално, Вселенският патриарх не признава автокефалията Американската  Църква, дадена й  от Московската патриаршия през 1970 г.

 

     Както поясни на ИТАР-ТАСС, официалния  представител  на ПЦА, отец Андрю Ярмус, тези различия не могат  да бъдат пречка за участието на митрополит Йона в мероприятията по случай  посещението на патриарх Вартоломей. Освен това, той каза, че между тях се е провела „една кратка, но топла и сърдечна" лична  среща. "Без  братското общение, никакви разнограсия не могат уредени" - каза представител на ПЦА.