100px-bartolomew_i Всемирното Православие - Барак Обама се срещна с Константинополския патриарх Вартоломей    barack_obama Всемирното Православие - Барак Обама се срещна с Константинополския патриарх Вартоломей
Източник: pravosavie.ru
Превод: Виталий Чеботар 
 
 
 

Президентът Барак Обама се срещна в работната си резиденция   с Вселенския патриарх Вартоломей, предаде ИТАР-ТАСС. Както съобщиха от пресцентъра на Белия дом, главата на администрацията на САЩ е изразил подкрепата си за мисията на този духовен пастир, и призова за възобновяване на работата на Православното богословско училище на остров Халки, който бе затворен от турските власти през 1971 година.  Също така  той "се възползва от възможността да  потвърди ангажимента на САЩ за борба срещу глобалното изменение на климата и приветства приноса на Патриарха в глобалния междурелигиозния диалог ", -  се посочва в съобщение на  пресата.

     От своя страна, патриарх Вартоломей оцени срещата като "полезна". Обръщайки се към  репортерите  в Белия дом, той каза, че американският президент е приел  него и неговата делегация, "с любов и почит" и е припомнил първото си заседание, проведено преди няколко месеца в Истанбул.

 

     Известно е, че патриарх Вартоломей отделя специално внимание в своето си служение на темата за опазването на околната среда. И този път, каза той, тази тема е повдигната в разговора, преди всичко в контекста на  проведения  наскоро в Ню Орлиънс научно-религиозен симпозиум за състоянието на околната среда в Мисисипи. "След това ние говорихме за правата на човека и правата на малцинствата, за религиозната свобода в Турция и в целия свят," - заяви предстоятелят на Константинополската църква.


    "Той увери, че подкрепя тези права, че те трябва да се възприемат, както е дадено нещо, то е съвсем естествено в демократичните държави", - каза Патриарх Вартоломей, излагайки позицията на президента на Съединените Американски Щати. От своя страна, той благодари Барак Обама за "подкрепата на свободата, които православните християни - и не само те се ползват в Съединените Щати."

     „Президентът на САЩ, каза, че през декември очаква посещението на нашия министър-председател Ердоган ", - съобщи предстоятелят на Църквата на Константинопол, чийто /патриаршески – бел прев./ престол е в Истанбул. Каноничната територия  на Патриаршия включва Турция и Гърция, а също така неговата  юрисдикция се простира до редица епархии по света и на Атон.

    Освен посещението на Белия дом, Патриарх Вартоломей има  насрочени срещи с вицепрезидента Джоузеф Байдън, с говорителя на Долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, с държавния  секретар на Хилъри Клинтън.