38781.p Всемирното Православие - ЦАРИГРАДСКАТА ПАТРИАРШИЯ УДОВЛЕТВОРИ МОЛБАТА НА СИНОДА НА ГРЪЦКАТА ЦЪРКВА ЗА КАНОНИЗАЦИЯТА НА ПРЕП. ЕФРЕМ ЧУДОТВОРЕЦ

През март месец Цариградската патриаршия удовлетворила молбата на Синода на Гръцката православна църква за канонизацията на преп. Ефрем Чудотворец, съобщава  Седмица.Ру, позовавайки се на сайта „Ромфея”.

Миналия месец Синодът на Гръцката църква се обърнал към Цариградския Синод със съответната молба, а Кифиският и Амаруски митрополит дошъл лично в Истанбул, за да ходатайства за канонизацията на преп. Ефрем Чудотворец, широко почитан от вярващите православни.

 

С предложение за канонизация на преп. Ефрем, чиито мощи били открити преди 60 години, към Цариградската патриаршия още през 1997 г. се е обръщал предишният Атински архиепископ Христодул. Но поради разгорелия се скандал между митрополита на Атика Пантелеймон и сестринството от манастира на св. Ефрем, канонизацията била отложена.

Когато станало известно приемането на решението за канонизация, в манастира на св. Ефрем забили всички камбани и бил устроен голям празник. Отсега паметта му ще се чества два пъти: на 5 май – в деня на смъртта на преподобния, и на 3 януари – в деня на откриването на неговите мощи. 

Тържествената канонизация на светията ще се състои вероятно на 5 май тази година в манастира в Неа-Макри.

Преп. Ефрем (със светско име Константин) се родил в Трикала  през 1384 г. На 14-годишна възраст, поради опасенията на майка му, че ще го вземат насила в османската армия, той отишъл в манастира „Благовещение на св. Богородица” в Атика. През 1424 г. турците завзели обителта и убили монасите, но Ефрем не пострадал, тъй като по време на нападението бил на друго място. Връщайки се в обителта, той погребал събратята си и продължил да живее в манастира. След една година турците отново нападнали манастира, хванали Ефрем и поискали от него да покаже къде са скритите съкровища. След жестоки мъчения той починал през 1426 г. През 1950 г. по време на ремонтни работи в манастира монахиня Макария помолила работниците на разкопаят указаното й във видение място, където били открити мощите на светията. Оттогава манастирът станал място за поклонение на много вярващи.