71980.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ СЕ ИЗКАЗА ПРОТИВ ПРЕВРЪЩАНЕТО В ДЖАМИЯ НА ЦЪРКВАТА „СВ. СОФИЯ” В ТРАПЕЗУНД В края на юли турският вицепремиер Турция Бюлент Аринч излезе с предложение църквата „Св.София” в Трапезунд (Турция, Трабзон), в която понастоящем е разположен музей, да бъде превърната в джамия, обяснявайки идеята си с това, че зданието е било създадено за молитва.

 

Цариградският Патриарх посети църквата на 16 август и се срещна с кмета на града. Пред турски репортери Патриархът каза: „Ние уважаваме всички джамии и всички молитвени места, но в този случай не виждам никаква необходимост от превръщането на „Света София” в джамия. Ние сме за запазването на „Св. София” в качеството й на музей. Освен това, както заяви главата на местното (ислямско) съобщество, тук има вече много джамии, голяма част от които стоят донякъде празни”.

Патриархът се позова на заявлението на Зеки Байтар, който беше казал, че „първо трябва да напълним (съществуващите) джамии и едва след това, ако е необходимо, да направим джамия от „Св. София”, съобщава Greek Reporter.

„Ако църквата „Св. София” в Трапезунд (на турски Трабзон) бъде превърната в джамия, тя ще бъде достъпна само за нашите мюсюлмански братя – добави Патриархът. Напротив, ако тя остане музей, ще може да бъде полезна за всички в международен план и ще донесе значителни приходи за местните жители”.

Москва, 20 август 2012 г.