162674.p Всемирното Православие - ЦАРИГРАДСКАТА ПАТРИАРШИЯ ЗАМИСЛЯ ДА ОГРАНИЧИ НА АТОН  ПРИТОКА НА МОНАСИ, КОИТО НЕ СА ОТ ГРЪЦКИ ПРОИЗХОД Гръцкият електронен портал Romfea.gr, позовавайки се на свои достоверни източници, пише, че преди няколко дни в Свещения Кинотис на Атон са получили обширно послание от Вселенския патриарх Вартоломей. За това съобщава AgionOros.ru.

Фактически това решение означава забрана на чужденци да се установяват на Атон.

 

В документа е изразена загриженост във връзка с опитите за «автономия» на Атон и «промяната на неговия облик» чрез неконтролируем и безпрепятствен приток на монаси, от негръцки произход.

Цариградската патриаршия съобщава, че вече няма да се разрешава на „не говорещи гръцки език иноци” да отиват в гръкоговорящи манастири.

В писмото се съдържа и препоръка, в съответствие с която общият брой на монасите чужденци да не надвишава десет процента от общия брой на иноците на Света Гора – Атон.

Всъщност това решение означава забрана на чужденци да се установяват на Атон, тъй като броят на монасите от негръцки произход в настоящия момент надвишава посочените 10 процента от общия брой иноци.

Атонските монаси отбелязват, че това послание предизвиква много въпроси, особено в период, когато „Фенер заявява, че ще се бори с филетизма [1] в Църквата”.

«Подобна постановка на въпроса (ако информацията за посланието на Цариградската патриаршия се потвърди) поставя под съмнение вселенския характер на Света Гора, където в продължение на хиляди години хармонично съществуват гърци, сърби, руснаци, румънци, българи и монаси от всички краища на земното кълбо. Премиерът на Гърция Самарас по време на неотдавнашната си визита бил потресен, когато видял в един от атонските манастири монах китаец”.

Romfea.gr съобщава, че Свещеният Кинотис на Света Гора планира да разгледа посланието на Патриарха след края на първата седмица на Великия пост.


[1] национализъм

Света Гора, Атон, 4 март 2014 г.

 

Сн.: Андрей Непша