Гръцкият електронен портал Romfea.gr, позовавайки се на свои достоверни източници, пише, че преди няколко дни в Свещения Кинотис на Атон са получили обширно послание от Вселенския патриарх Вартоломей. За това съобщава AgionOros.ru.

Фактически това решение означава забрана на чужденци да се установяват на Атон.

 

В документа е изразена загриженост във връзка с опитите за «автономия» на Атон и «промяната на неговия облик» чрез неконтролируем и безпрепятствен приток на монаси, от негръцки произход.

Цариградската патриаршия съобщава, че вече няма да се разрешава на „не говорещи гръцки език иноци” да отиват в гръкоговорящи манастири.

В писмото се съдържа и препоръка, в съответствие с която общият брой на монасите чужденци да не надвишава десет процента от общия брой на иноците на Света Гора – Атон.

Всъщност това решение означава забрана на чужденци да се установяват на Атон, тъй като броят на монасите от негръцки произход в настоящия момент надвишава посочените 10 процента от общия брой иноци.

Атонските монаси отбелязват, че това послание предизвиква много въпроси, особено в период, когато „Фенер заявява, че ще се бори с филетизма [1] в Църквата”.

«Подобна постановка на въпроса (ако информацията за посланието на Цариградската патриаршия се потвърди) поставя под съмнение вселенския характер на Света Гора, където в продължение на хиляди години хармонично съществуват гърци, сърби, руснаци, румънци, българи и монаси от всички краища на земното кълбо. Премиерът на Гърция Самарас по време на неотдавнашната си визита бил потресен, когато видял в един от атонските манастири монах китаец”.

Romfea.gr съобщава, че Свещеният Кинотис на Света Гора планира да разгледа посланието на Патриарха след края на първата седмица на Великия пост.


[1] национализъм

Света Гора, Атон, 4 март 2014 г.

 

Сн.: Андрей Непша

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре