52187.p Всемирното Православие - АЛЕКСАНДРИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ ТЕОДОР: СВЕТЪТ БЕЗ МАЙКИ – ТОВА Е СВЯТ БЕЗ ЧОВЕЧНОСТ Рождественско послание на Александрийския и на цяла Африка патриарх Теодор ??

Мили мои възлюбени и благословени братя!

Преди две хиляди години, през една нощ - такава, като днешната, Девата повила новородения Иисус, за да Го стопли. След няколко дни Иисус ще бъде на топло в ръцете на Майка Си – отново в нощния мрак, но вече на път за Египет, където светото семейство се спасило от гнева и яростта на Ирод.
В продължение на целия Му живот, който така смирено започнал във Витлеем, майчината топлина винаги съпровождала нашия Господ. Божията Майка вярно и търпеливо следвала след Иисус във всичките Му евангелски странствания, във всичките изпитания на земния живот. Тя вървяла мълчаливо с Него, мълчаливо Му помагала, мълчаливо съпреживявала страданията на Своя Син и Бог.

Отношението на Девата показало, че майчинската любов е незаменим стълб на човешкия живот. Отношението на Девата показало принципите на добротата, скромността и взаимопомощта. Образът на майчиния покров и защита, изобразен с малките ясли, трябва да бъде вечен ориентир за всички жени по света. Последна надежда, когато гаснат дори проблясъците светлина. Опора на мъжеството, когато няма повече сили да се устои.
Но в наши дни, когато човек отключва една по една вратите на знанието, когато усъвършенства технологичните средства, когато понякога у човек се появява илюзията, че може да замести и Самия Бог, жената, която по своята природа е носител на промяната и възраждането на света, все още не намира подобаващо обществено уважение. 
Мястото на жената в обществото е може би институционално издигнато. Но с правата й все още се злоупотребява. Днес много жени ще прекарат безгрижна вечер с любимите си на празничната трапеза. Но в същото време много други жени няма да могат да почувстват празничната атмосфера на рождественските дни.
Има жени, станали жертва на търговията с хора с цел тяхната експлоатация. Има такива, които са бити от собствените им мъже, жени – жертви на домашно насилие. Има инфектирани със СПИН жени, които обществото подлага на осъждане. А има и безработни жени, изключени от трудовите отношения. Всички те се стремят да излязат от обществената си изолация. 
Това са и тези жени, на които в периоди на икономически трудности обществото предлага да изпълняват няколко роли: да бъдат жени, майки, работнички, домакини. Стремейки се да удовлетворят всички тези социални изисквания и да запазят крехкото равновесие, жените преживяват стрес, страдат, пречупват се.
В страните на Африка, на юг от Сахара има жени, които със страх и тревога очакват божествения дар от идването на новия живот. Защото в това бедно ъгълче на нашата планета всяка шестнадесета жена умира поради усложнение по време на бременността или раждането. Тогава за нейното дете, останало сираче, опасността да умре през следващите две години нараства десетократно.


Мили мои братя!
Светът без майки, светът без любов и мир, без уважение към жената като източник на живота - е свят без човечност. Да не позволим на кризата на нашето време да не уважава правата на жените. Защото правата не познават пол, не познават граници. Така ще проявим уважение към личността, към работата, към проблемите, към потребностите и желанията на майките, жените, сестрите, дъщерите. 
Именно това уважение, подобно на уважението на праведния Йосиф към Дева Мария, показват на дело съвременните мисионери в Африка, като създават мрежа за оказване на хуманитарна помощ, мислейки, преди всичко, за жената, която всекидневно се труди, бори се и търпи. Наистина, средствата не стигат, поради това, че всички сега сме в клещите на икономическия дефицит. Въпреки това не можем да се оправдаваме с това, да се откажем от убеждението си, че надеждата за по-добро бъдеще не може да съществува без уважението към жената, носителка на божествения дар на живота. Надеждата за по-добро бъдеще не може да съществува без защита на правото на безопасно майчинство.
Майчинство, веднъж осветено в онази нощ от Богородица в скромните ясли!

Теодор
папа и патриарх Александрийски и на цяла Африка