216343.p Всемирното Православие - РУМЪНСКАТА ЦЪРКВА ПОДГОТВЯ КАНОНИЗАЦИЯТА НА ЙЕРОМОНАХ АРСЕНИЙ (БОКА)Румънската православна църква започна процес на канонизация на известния духовник йеромонах Арсений (Бока) (1910 – 1989 г.), съобщава сайтът «Gândul» («Мисъл»). В епископиите на Деви и Хунедоари, към които спада манастирът Прислоп, където е служил о. Арсений, вече се събират свидетелства за живота на свещеника, което може да продължи с години, заяви йерей Константин Стойка от пресцентъра на Румънската патриаршия.

 

216344.p Всемирното Православие - РУМЪНСКАТА ЦЪРКВА ПОДГОТВЯ КАНОНИЗАЦИЯТА НА ЙЕРОМОНАХ АРСЕНИЙ (БОКА)На гроба на йеромонах Арсений в манастира Прислоп

    

  

Специална комисия от богослови и йерарси ще събира доказателства за светостта и свидетелства за живота и дейността на отец Арсений (Бока). Ще бъде съставена служба на бъдещия светец, със специално последование, която ще се извършва в деня на честването му.

216340.p Всемирното Православие - РУМЪНСКАТА ЦЪРКВА ПОДГОТВЯ КАНОНИЗАЦИЯТА НА ЙЕРОМОНАХ АРСЕНИЙ (БОКА)Във Васлуе мироточи портретът на о. Арсений

В петиция в интернет вярващите молят Румънската патриаршия да канонизира отец Арсений (Бока): „Тъй като народната почит говори сама по себе си, молим Румънската патриаршия, Светия синод на Румънската православна църква да започне процес на канонизация на Ардялския светец“ – се казва в петицията, подписана от над 12 500 души.

Отец Арсений (Бока) е йеромонах, румънски богослов и иконописец, роден на 29 септември 1910 г. в с. Ваца-де-Сус окръг Хунедоар, игумен на манастира Бринковяну в с. Симбета-де-Сус, а след това и на манастира Прислоп.

Изключителна личност, с дар на прозорливост, което привлича към него хиляди вярващи. По тази причина е подложен на преследвания от органите на Секуритате. Един от мъчениците за вярата през комунистическия режим. Минава през затворническите камери в гр. Брашов, после през принудителната работа на канала Дунав – Черно море и отново в затворите на Жилава и градовете Тимишоара и Орадя. След 1959 г. му забраняват да служи като свещеник.

Отец Арсений (Бока) умира на 28 ноември 1989 г.

На гроба му в манастира Прислоп всеки ден идват стотици вярващи, а на църковните празници се събират десетки хиляди души от цяла Румъния.

 

216346.p Всемирното Православие - РУМЪНСКАТА ЦЪРКВА ПОДГОТВЯ КАНОНИЗАЦИЯТА НА ЙЕРОМОНАХ АРСЕНИЙ (БОКА)

 

 

 

 

 

 

Народът отива на гроба на йеромонах Арсений (Бока)