Пресцентърът на Румънската патриаршия съобщава, че под председателството на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил на 14 януари 2016 г. в Синодалната зала на Патриаршеската резиденция се е състояло първото за тази година работно заседание на Св. Синод на Румънската православна църква.

По време на заседанието Св. Синод е:

1. Подтвърдил мандата на Патриарх Даниил в отстояването на позицията на Румънската православна църква на срещата на предстоятелите на Православните Църкви, която ще се състои на 22–26 януари 2016 г. в Шамбезийския конферентен център на Вселенската Патриаршия (близо до Женева, Швейцария). Целта на срещата е да се оценят и проверят текстовете, предложени за утвърждаване на бъдещото заседание на Св. Велик Синод на Православната Църква, планиран за юни 2016 г., около празника Петдесетница.

2. Повторил призива си енориите с по-големи финансови възможности да подпомагат енорийските общини с ниски доходи, особено по селата, както и да се определят нови начини и средства за братска взаимопомощ.

3. Помолил епархиите да проучат влиянието на новите правила, отнасящи се до държавната подкрепа за признатите в Румъния вероизповедания, за общинската и социално-благотворителната дейност на Църквата.

4. Отбелязал с удовлетворение гражданската инициатива във връзка с внасянето на поправка в чл. 48 на Румънската Конституции с цел да се уточни, че семейството се изгражда върху доброволното съгласие на брака между мъж и жена.Тази инициатива на миряните, принадлежащи към няколко конфесии, се подкрепя от Румънската православна църква, тъй като изразява нейното учение за семейството, както и последователната й позиция от юридическа гледна точка.

http://www.pravoslavie.ru/89750.html

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре