История на Американската Православна Църква

Както съобщава Интерфакс-Религия, позовавайки се на сайта на Православната църква в Америка, интронизацията на митрополита на Америка и Канада Тихон се е състояла в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец” във Вашингтон.

Митрополит Тихон беше избран за предстоятел на Православната църква в Америка на 13 ноември 2012 г. чрез тайно гласуване.

Св. Синод на Православната църква в Америка публикува документ, разясняващ причините за оставката на митрополит Иона (Пафхаузен) от поста предстоятел на Американската православна църква.

Заявление на Свещения архиерейски синод за оставката на митрополит Иона

16 юли 2012 г.

До свещенослужителите и всички верни чеда на Православната църква в Америка:

Ние до последно се съмнявахме дали си заслужава да огласяваме събитията, предизвикали оставката на митрополит Иона от поста Предстоятел на нашата Църква. Водеше ни искреното желание да пощадим достойнството му и да защитим невиновната страна. Знаехме, че решението ни ще породи много въпроси и че от нас ще искат обяснения. Освен това хранехме надежда, че митрополит Иона ще признае вината си за случилото се и за своето бездействие в дадената ситуация. Но думите и действията на митрополит Иона, последвали оставката му, свидетелстват, че той не се смята за виновен.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре