История на Американската Православна Църква

Както съобщава Интерфакс-Религия, позовавайки се на сайта на Православната църква в Америка, интронизацията на митрополита на Америка и Канада Тихон се е състояла в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец” във Вашингтон.

Митрополит Тихон беше избран за предстоятел на Православната църква в Америка на 13 ноември 2012 г. чрез тайно гласуване.

Св. Синод на Православната църква в Америка публикува документ, разясняващ причините за оставката на митрополит Иона (Пафхаузен) от поста предстоятел на Американската православна църква.

Заявление на Свещения архиерейски синод за оставката на митрополит Иона

16 юли 2012 г.

До свещенослужителите и всички верни чеда на Православната църква в Америка:

Ние до последно се съмнявахме дали си заслужава да огласяваме събитията, предизвикали оставката на митрополит Иона от поста Предстоятел на нашата Църква. Водеше ни искреното желание да пощадим достойнството му и да защитим невиновната страна. Знаехме, че решението ни ще породи много въпроси и че от нас ще искат обяснения. Освен това хранехме надежда, че митрополит Иона ще признае вината си за случилото се и за своето бездействие в дадената ситуация. Но думите и действията на митрополит Иона, последвали оставката му, свидетелстват, че той не се смята за виновен.

AmericanOrthodoxHistory Всемирното Православие - История на Американската Православна Църква

Здравейте отново с „Историята на американското православие”. Аз съм Матю Нейми и в последните два епизода с Ерик Питърсън говорихме за историята на православието в Аляска. В последния епизод изминахме целия път до 1867 г., която е годината, когато правителството на Съединените щати закупило Аляска от Руската империя. Това е една от повратните точки в историята на православието в Аляска и сега започваме с това. Ерик е отново с нас днес и стигаме до 1867 г.

AmericanOrthodoxHistory Всемирното Православие - История на Американската Православна Църква

В предишното ни предаване говорихме за ранната история на Православието в Аляска, като се спряхме върху XVIII и началото на XIX век. Днес ще продължим тази дискусия и наш гост отново е Ерик Питърсън.

Матю Нейми: Ерик, добре дошъл отново в програмата!

Ерик Питърсън: Благодаря!

М: Ерик, миналия път спряхме точно на мястото, когато св. Инокентий пристигнал в Аляска. Можеш ли да ни кажеш нещо повече за св. Инокентий и как така той решил да дойде в Аляска?

AmericanOrthodoxHistory Всемирното Православие - История на Американската Православна Църква

Здравейте отново с предаването „Историята на Американското Православие”. Аз съм Матю Нейми и днес мой гост е Ерик Питърсън. Ерик има магистърска степен по руски и източноевропейски изследвания от Университета в Канзас и негова специализация са православните мисии в Аляска. Днес Ерик е с нас, за да поговорим за най-ранното православно присъствие в Аляска – през 18-ти и самото начало на 19-ти век. Преди да започнем, мисля че ще ни бъде полезна малко предварителна информация.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре