iaodt-2009-group Всемирното Православие - ПРОВЕДЕ СЕ ЕЖЕГОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРАВОСЛАВНОТО ОБЩЕСТВО НА АМЕРИКА
 
 

Православното Богословско Общество на Америка (The Orthodox Theological Society in America) (ПБОА, OTSA) е основено през 1966 г. за съвместна работа между преподавателите от семинариите: “Свято – Владимирската, гр. Кресвуд, щата Ню Йорк и гръцката Свети Кръст в Бруклин, щата Масачузетс. Днес, Обществото обединява всички онези, чиято преподавателска дейност е свързана както с преподаването на специализирани богословски дисциплини, така и общообразователни курсове за православната духовност, култура, изкуство и пр. ПБОА е свързано на първо място с Гръцката Православна Архиепископия на Северна Америка, а след това и с Американската Православна Църква. По тази причина конференциите на Обществото се провеждат в една от страните на споменатите църкви.  

 Тази година конференцията се проведе в гръцката семинария на 4.-5.06.2009 г. и бе открита с доклада на авторитетния литургист - католик, следващ източния обряд – архимандрит Роберт Тафт. Докладът беше посветен на мнимият конфликт между блж. Симеон, архиепископ Солунски, живял в края на XV в. и литургичното богословие на протопрезвитер Александър Шмеман.

 

За двата дни бяха прочетени дванадесет доклада (темите на докладите на английски език можете да прочетете тук), които бяха обединени от проблематиката за диалог между миналото и бъдещето. Докладът на Антония Киеропулоса засегна диалогът между византийците и представителите на ислямския свят. Върху невъзможността за диалог с войнстващото материалистично направление в съвременната наука акцентира проф. Даниел Буксхоеведен, преподавател по палеоневропатология в университета в Южна Каролина.

Проблемът за диалога засегна и Андрей Писарев, преподавател н Свято-Тоицката Семинария. Докладът на учения беше посветен на еклезиологията на Руската Православна Църква зад Граница по отношение на Московската Патриаршия. 

 

 

Превод: д-р Росица Колева