Източник:  http://www.pravoslavie.ru

Превод: Виталий Чеботар 
 

 

        САЩ  подкрепя възобновяването на  работата на православното богословско училище на остров Халки, което бе затворено от турските власти през 1971, цитира ИТАР-ТАСС официалния представител на Съвета за национална сигурност на САЩ  при Белия дом Майкъл Хамър. Тази тема е била коментирана на срещата с Вселенския патриарх Вартоломей, която  президента Барак Обама проведе във вторник в работната си резиденция.

      Според думите на Хамер,  предстоятелят на Константинопол в Съединените Щати "е почитан като  духовен лидер от  глобален мащаб." "Подкрепата ни за патриарха и за семинарията – са едно  проявление на нашия ангажимент към човешките права и религиозните свободи по света" - добавя представителят на СНБ.

      Той също так  каза, че президентът Обама се радва да обсъди възможността със своя  гост, и промените в климата. Известно е, че Патриарх Вартоломей обръща специално внимание в своето си служение  и на темата за опазването на околната среда.

      Оостров Халки, наречен от турците Хейбелиада, се намира в Мраморно море близо до Истанбул. Патриарх Вартоломей сам завърши  древното богословско училище на този  остров. Подкрепата на  усилията си за възобновяване на работата на семинарията много пъти е изразявала и Московската патриаршия.

 

     По силата на  исторически причини, патриарх на Константинопол се признава пръв по  чест и се нареча Вселенски. Сега той е на посещение в САЩ, което започна на 20 октомври. Той посети  много храмове  и енории, взе  участие в петдневен симпозиум  в Ню Орлиънс на тема "Религията, науката и околната среда: възстановяване на равновесието на Мисисипи” Срещна се  в Ню Йорк с йерарси на православни църкви в САЩ, както и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и бившият американски президент Бил Клинтън.

    Във Вашингтон, освен срещата с президента Обама в Белия дом Вселенският Патриарх проведе срещи с вицепрезидента Джоузеф Байдън, председателя на Долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, държавния  секретар на Хилъри Клинтън. След  завършването посещението си  в петък, патриарх Вартоломей ще отлети  от Вашингтон, за да си родина.