Сред участниците в шествието беше и Православната Църква

 В понеделник, 24 януари 2011 г., в американската столица се проведе традиционното шествие на привържениците на движението за защита на живота на неродените деца (pro life) — Движение в защита на живота (March for Life). То се организира в края на всеки януари, в дните на приемането на съдбоносното за страната решение по делото на Роу против Уейда, узаконяващо безпрепятственото право на жените да правят аборт по собствено желание (в срока, докато плодът не се смята способен да съществува самостоятелно извън организма на майката), съобщава сайтът Демография.Ру.

Върховният съд на САЩ обявява решението си на 22 януари 1973 г., и още през януари следващата година активистите на движенито за защита на живота (pro life) решават и, главното, успяват да организират масово, но съвсем мирно шествие пред сградата на Конгреса с искане да се отмени правото на убийство на неродените деца.

Оттогава шествието в защита на живота започва да се провежда всяка година, привличайки все повече и повече участници. Ако през 1974 г. те били само 20 000 (което за първи път съвсем не е малко), в шествията през последното десетилетие вече взимат участие от 100 000 до 200 000 и повече души, които се събират във Вашингтон от цялата страна. Сегашното, вече 38-мо поред шествие, достига 400 000 участници, повечето от тях млади хора.

По улиците на градовете със значителен брой чернокожо население се провежда кампания, свързана със социална реклама, призвана да обърне внимание на афроамериканците върху факта,че делът на обортите, падащ се на тях в общата американска статистика, превишава трикратно дела на самото чернокожо население в сравнение с общия брой граждани на САЩ. 

Освен това пролайф-движения се провеждат и в други американски градове.  Например на 22 януари в Сан Франциско се състоя 7-то ежегодно шествие в защита на живота (Walk for Life West Coast). Девизът на  шествието  „Life is choice” („Избор в полза на живота”) — е отговор на антипода на пролайферите  — привържениците на правото на избор (pro-choice).