images55 Всемирното Православие - ПО-ОБРАЗОВАНИТЕ АМЕРИКАНЦИ СА И ПО-РЕЛИГИОЗНИ, ПОКАЗВА ИЗСЛЕДВАНЕИзследване на учени от университета в щата Небраска показва, че въпреки разпространеното обратно мнение, образованието не е пречка пред религиозността на американците, а дори я повишава. 

 

Резултатите сочат, че образованието има положителен ефект върху навиците на американските граждани да посещават църква, върху техните религиозни практики, върху ролята на религията във всекидневния им живот, както и върху отношението им към религиозните лидери.
Оказва се, че образованието е пряко свързано с участието на американците в религиозния живот – те са по-склонни да се присъединят към някоя от разпространените протестантски църкви в сравнение с по-ниско образованите си сънародници. Така например всяка допълнителна година обучение в университета повишава с 15% шансовете за посещаване на църква. По същия начин всяка следваща академична година увеличава интереса към четене на Библията с 9%. Въз основа на изследването социолозите стигнали до извода, че по-високото ниво на образование е равнозначно и на по-силна вяра.

 

Източник: newsroom.unl.edu