Москва, 3 ноември 2011 г.

48920.p Всемирното Православие - АМЕРИКАНСКИ ПРАВОСЛАВНИ МЛАДЕЖИ ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ ВЪВ ФЕСТИВАЛА СОЦИАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ „В ИМЕТО НА ЖИВОТА” В Москва се състоя среща на председателя на Синодалния отдел за църковна благотворителност Смоленския и Вяземски епископ Пантелеймон с викария на Сан-Франциската епархия на Руската В православна задгранична църква Сиатълския епископ Теодосий

В първия ред от ляво на дясно: Сиатълския епископ Теодосий,Смоленския и Вяземски епископ Пантелеймон, протойерей Андрей Сомер.


 

Страните се договориха 50 американски православни юноши и девойки да вземат участие във фестивала на социалните технологии „В името на живота”, който ще се състои следващото лято в Москва.

Младежите ще могат да изпитат себе си в качеството си на доброволци в многодетни семейства и интернати, при подпомагане на бездомници или в приюти за възрастни, в център за реабилитация на наркозависими; ще могат да посетят Смоленската семинария и центъра за реабилитация на непълнолетни правонарушители.

Момчетата и момичетата ще бъдат разделени на няколко неголеми групи, според техния избор. Всяка група ще може да се присъедини към доброволците от православната служба „Милосърдие”.

„Те ще могат да отидат с доброволците и да видят как живеят обикновените хора в Москва и как доброволците им помагат - предложи епископ Пантелеймон. – За тях това ще бъде откровение. Те ще наблюдават как се помага на многодетно семейство, или на жена, прикована на легло, за която се грижат доброволци, или на семейство, което има дете инвалид”. На свой ред епископ Теодосий отбелязал, че този опит ще бъде много полезен за американците.

На срещата присъстваха и зам.-председателят на Синодалния отдел по проблемите на младежта при Архиерейския Синод на РПЦЗ (Руската православна задгранична църква-б.пр.) в Ню Йорк протойерей Андрей Сомер, зам.-председателят на Синодалния отдел по благотворителността Марина Василева, ръководителят на направлението за защита на майчинството и семейните ценности към Синодалния отдел по благотворителността, президентът на АНО „Международен фестивал на социалните технологии в защита на семейните ценности „В името на живота” Сергей Чесноков, вицепрезидентът на Фонда „Покров” Александър Чернавски, пише Милосърдие.ru.