57515.p Всемирното Православие - В НЮ ЙОРК ЩЕ ЗАПОЧНЕ РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ЦЪРКВА, РАЗРУШЕНА НА 11 СЕПТЕМВРИ Американският конгресмен Керолин Мелъни заяви, че най-сетне реконструкцията на православната църква в Манхатън ще бъде възобновена, след десет години закъснение.

Близо до църквата, на територия 4500 квадратни метра ще бъде разположен парк, разказва Мелъни.

Вътрешната подредба на храма преди разрушението. Сн. от сайта на Николаевската енория.

 

Ако строителството започне през следващата година и бъде завършена в набелязаните срокове, през 2016 г. църквата ще отбележи 100-годишнината си в новото здание, съобщи кореспондентът на CBS New York Джон Метаксас.

Ще припомним, че храмът на Гръцката православна архиепископия към Цариградската патриаршия на Либерти стрийт в Манхатън, Ню Йорк, се намира срещу Южната кула на Световния търговски център и е единственото, несвързано със Световния търговски център здание, което беше унищожено по време на терористичния акт от 11 септември 2001 г.

Малката църква беше напълно погребана под Южната кула. Под развалините й бяха открити повредените икони на св. Дионисий Закински и на Божията Майка „Живоприемни източник”. За изгубени се смятат намиращите се в храма частици от мощи на св. Николай Мирликийски, вмца Екатерина и св. Сава Сръбски, подарени на американските гърци от Николай II.

По оценка на експертите за реализацията на прокта ще се необходими 20 млн. долара.

Храмът „Св. Николай”, разрушен на 11 септември 2001 г., ще бъде възстановен на предишното си място.

Ню Йорк, 27 април 2012 г.