Прот. Питър Гилкуист

На 1 юли в САЩ на 73-годишна възраст почина известният свещеник протойерей Питър Гилкуист. Той бе клирик на Антиохийската православна църква и ръководител на издателство Conciliar Press. Отец Питър се престави в Господа след продължителна болест, заобиколен от близките си и духовните си чеда. Той е баща на 6 деца и има 19 внуци.

Роден в семейство на лютерани през 1938 г., той завършва Университета в Минесота със специалност «Журналистика». В процеса на изучаване на църковната история той стига до извода, че Православната църква е единствената истинска Църква. През 1979 г. участва в основаването на Евангелската православна църква, а през 1987 г. по-голямата част от нейните членове, начело с Питър Гилкуист и други випускници на Богословската семинария в Далас, приемат православната вяра. След това започва вълна от преминаващи към Православието вярващи от средите на едни от основните протестантски деноминации в САЩ - епископалната и лютеранската.

Своя път към Православието о. Питър подробно е описал в книгата "Завръщане у дома: ОТ ПРОТЕСТАНТИЗМА КЪМ ПРАВОСЛАВИЕТО".