Манастирът „Св. Тихон” е най-старият православен манастир в Америка. Той  се намира близо до Скрантън, Пенсилвания, в Южен Ханаан. Основан през 1938 г. като свещеническо училище по решение на Шестия Всеамерикански събор на Руската православна гръко-католическа църква в Северна Америка (Северноамериканска митрополия), манастирът „Св. Тихон” исторически израства върху плодородната почва на православната вяра, подпомаган от дълбоката вяра и любов на няколко поколения православни, подхранван от своите руски православни корени и достигайки дълбоките животворни води на една 2000-годишна духовна и културна традиция. 

Преобразуван официално от свещеническо училище в семинария от Светия Синод на митрополията през 1942 г., „Св. Тихон” видимо е напреднал по пътя на образованието, предначертан от неговите основатели. През юни 2004 г. семинарията е акредитирана от Асоциацията на теологичните училища в Съединените щати и Канада.

 

Ето какво разказва игуменът на манастира, о. Сергий, за живота в „Св. Тихон”:

 

 „„Св. Тихон” винаги е бил един от стълбовете на нашата църква. Служенията, които извършваме, са  различни – монасите не само служат всеки ден св. литургия, но и работят в семинарията, още от нейното създаване през 1938 г. от архиепископ Арсений, който е и основател на манастира.

Също така, монасите пътуват, някои от тях изнасят лекции, дават духовни наставления. И аз от доста години пътувам с мисионерския хор, с който събираме средства за семинарията. Монасите участват и в други дейности като: поддържане чистотата на складовите помещения, поддържане на музеите на манастира, чистене, поддържане на иконите в добро състояние. Искаме да сме сигурни, че сме добри пазители на всички съкровища, на всички културни и исторически паметници, които се съхраняват в манастира. Понякога тази работа е много трудна, дори само да се грижиш имуществото. Ние имаме почти 300 акра, които са не само манастирски, но и на семинарията, а да поддържаш няколкостотин акра земя, заедно с всичкия инвентар, който имаме, е много трудно.

В Православната църква монасите са на предната линия в духовната война, те са глашатаите на духовния живот на Църквата. Техният път може да служи като образец за останалите вярващи – миряните и свещениците в света. Монасите се сражават за Божието царство на духовно ниво, докато миряните и свещениците се борят повече по физически начин, например като основават църкви. Главното дело на един монах е да се посвети на молитвата. Както светиите, така и монасите принасят своя живот в жертва на Господа и измолват Неговото благословение за целия свят повече, отколкото който и да било друг.

В действителност манастирският живот тук е илюстриран чрез литургичния живот, който имаме и чрез ежедневния молитвен живот на всеки отделен монах. Тук се служи Литургия почти ежедневно от 1905 г., това са почти 105 години. За нас служенето на св. Литургия е истински извор на сила, един вид движение напред, силна, мощна духовна енергия, която е благословение и благодеяние за цяла Америка. Тази сила и мощ, идващи от молитвите тук, е неизмерима. Трудно е да се проумее напълно нейното значение. Когато започнем да го разбираме, обаче, започваме да навлизаме в тайната на духовния свят, който присъства между нас, но резултатите от него не могат да се забележат веднага.

Отскоро в манастира имаме и свещоливница, където произвеждаме свещи. Всички свещи се изработват ръчно и след това се предлагат за продажба в книжарницата и се разпространяват в църквите в Америка за богослужебните им нужди.

В „Св. Тихон” имаме и собствени кошери и произвеждаме доста мед. Монасите понякога имат много работа по пчелите. Когато видим голямо семейство пчели да се събира спонтанно на едно място (виждал съм това и в други манастири), това е добър знак, знак за Божието благословение над манастира, понеже и пчелите също са работници и има някаква наслада в това да виждаме, че и те участват в нашата работа.

Напоследък имаме доста работа и в книжарницата, с връщането на някои публикации на рафтовете й, пишем различни неща, които евентуално ще бъдат публикувани, някои нови и нужни трудове – преводи и антологии; издаваме дискове или участваме в различни музикални проекти. Сега участваме в съвместен проект с православната програма “Two Part Music”, която има и уебсайт, който в момента е действащ – www.orthodoxtwopartmusic.org. Дисковете с тези песнопения са в процес на издаване.

Дейностите в манастира са много и са също свързани с тукашната енория. Тук има енория, откакто е създаден манастирът, имаме енориаши от различен йерархичен ранг. Също така помагаме в семинарията понякога, когато се провеждат различни събития и конференции. Така, че работата тук е изключително много и имаме изключително голяма нужда от това да дойдат хора да помогнат, не само с труда си, но и с молитви, дарения, с оставането си тук като монаси, преподаватели и работници в „Св. Тихон”.

Напоследък пригодихме някои от жилищните постройки за гостни стаи. Те са отворени за всички, всеки е добре дошъл да посети манастира „Св. Тихон” и да остане няколко дена. Контакт може да се осъществи по телефона или по имейла. Отворени сме за посетители и ще се радваме на всеки, който иска да ни посети и да остане с нас, да намери по-голяма близост с Господ и наистина да преживее манастирския живот такъв, какъвто е отвътре. Всички от църквата в Америка е важно да знаят, че това място е техен дом, това място е тяхно – не само на монасите, но нашият манастир е на всички православни, на всички вярващи и на Православната църква в Америка; той е място, където всеки може да дойде, да остане, да се моли и да бъде обновен.

Така че тези къщи за гости са именно нашата покана към широк кръг посетители и особено към православните вярващи, да дойдат да ни посетят, да дойдат да усетят традиционното монашеско гостоприемство и да знаят, че има място за тях, че са добре дошли в манастира, че вратите му винаги са отворени, на масата винаги има храна и всички са добре дошли да дойдат при нас и да преживеят нашия Господ Иисус Христос в Неговата Църква.

 

За контакти:

St. Tikhon of Zadonsk

Orthodox Monastery

175 St. Tikhon’s Road

Waymart, Pennsylvania 18472

570.937.4067

monasteryinfo@gmail.com