fd91da2965 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПОЛША     Миналата седмица Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей беше на посещение във Варшава. На 16. август той посети  столичния катедрален храм "Св. Мария Магдалина, .катедра на Полската Православна Църква.

 

В речта си Патриарх Вартоломей подчерта факта, че Православната църква в Полша, въпреки многото  трудни периоди в своята история, днес процъфтява. На свой ред Митополит Сава, главата на Православната Църква в Полша, подчерта древната история на Църквата на Константинопол и изрази надежда, че посещението ще засили връзките между двете църкви.

63a23d4722 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПОЛША    

 

 aff4d46aab Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПОЛША


Основната точка на 5-дневно посещение на патриарх Вартоломей е участие в честването на 300-годишнината от чудото на Планината на Кръстовете Грабарка, намираща се в източната част на Полша. Патриарх Вартоломей благослови църквата в Симятиче, срещна се с представители на държавната власт, отдаде почит на гроба на Незнайния воин и посети концентрационен лагер в Майданек. Той oще посети манастирите - катедри в Яблечна и Люблин и ще участва в церемония по присъждането му на почетна докторска титла от Католическия университет в Люблин.