Антиохийска Патриаршия

5 Всемирното Православие - Антиохийска Патриаршия ДО НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО ЙОАН  Х

ПАТРИАРХ НА АНТИОХИЯ

И ЦЕЛИЯ ОРИЕНТ

Д а м а с к

ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТE И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,

С тревога научихме за взривовете на 04.08.2020 г. в столицата на Ливан - древния град Бейрут. Сърцето ни е притихнало в скръб от човешките жертви и от големия брой ранени.

L2YKD7_5bcb4011bd7768_90986285-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Антиохийска Патриаршия Опасната ситуация в Православието, породена от решенията за Украйна, заплашва с дългосрочно разделение между всички членове на Православната Църква.

Антиохийският и на целия Изток патриарх Йоан X и Сръбският патриарх Ириней призоваха Вселенския патриарх Вартоломей да възстанови „братския диалог“ с Руската православна църква за разрешаване на конфликта, предизвикан от украинския църковен въпрос. Това се казва в официалното съвместно заявление на Сръбската и Антиохийската православна църква, прието при визитата на Антиохийския патриарх в Сърбия.

GpV18K_5af30624250702_91001441-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Антиохийска Патриаршия Храмът от ранните векове на християнството се намира в гр. Манбидж

Археолозите скрили подземния християнски храм от III-IV век н.е. от джихадистите

В храма открили поземен олтар, колони, гръцки надписи и кръстове, изрязани в камъка, съобщава «Седмица».

Храмът от първите векове на християнството се намира в Манбидж, град в Северна Сирия, на територията на район Халеб.

june-27-synod Всемирното Православие - Антиохийска Патриаршия

"Всемирното православие" помества за своите читатели Становището на Антиохийската православна църква от 27.06.2016 г. в неговия автентичен вид, така както беше публикувано в превод на английски на официалния и сайт. С публикуването на документа бихме искали да предпазим читателите си от множество интерпретации на предложеното становище, поместено на различни езици в авторитетни медии, които дописват и невярно цитират съдържанието му. Ето и текстът на упоменатото Становище:

 

В края на Седмата си извънредна сесия, която започна от 27.05.2016 г., Светият Синод на Антиохийската православна църква се събра на заседание, което се проведе на 27.07.2016 г. в Баламандския манастир. Заседанието на Светия Синод бе председателствано от Негово Светейшество Патриарха на Антиохия и на целия Изток,  с участието на архиепископите на Антиохия.

Архиереите на Антиохийската православна църква поздравяват своето паство с празника на Светите апостоли Петър и Павел,  светите, славни и всехвални водачи на Апостолите и основатели на Антиохийската православна църква.

2.jpeg.200x-x345 Всемирното Православие - Антиохийска Патриаршия Агенция "Ромфеа" публикува документ, доказващ това.

В гръцките медии се отделя много внимание на проблема за отсъствието на Антиохийска Патриаршия на Събора, който Патриарх Вартоломей свика на о. Крит, с намерението да му придаде статут на Всеправославен събор, отбелязва гръцката информационна агенция "Ромфеа".

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре