antiohia_znak Всемирното Православие - КРАТКА ИСТОРИЯ НА АНТИОХИЙСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА
Автор: д-р Росица Колева
Източник - снимки: pravoslavie.ru
 
 
 
Антиохийската Православна Църква е основана, според преданието, около 37 г. от св. ап.Павел и св. ап. Варнава в Антиохия. Причина за възникването на църквата там е, че христовото учение е било възприемано не само от юдеите, но и от езичниците (Имаше някои от тях кипряни и киринейци, които, като влязоха в Антиохия, говореха на елините и благовестяха Господа Иисуса. И ръката Господня беше с тях, та голямо множество повярваха и се обърнаха към Господа (Деян. 11. 20 – 21). За да се грижи за новопокръстените християни в Антиохия е изпратен св. ап. Варнава, който открил голям брой християни и по тази причина е довел от гр. Тарас и св. ап. Павел. Според писанието, тук за пръв път последователите на Христос започнали да се наричат християни(Деян. 11. 26). Тъй като покръстването на езичници е предизвикало разногласия в Цървата, е свикан Йерусалимски събор (между 49 и 52), който потвърждава правилността на практиката, възникнала в Антиохия, да се проповядва на езичниците.

Самата църковната организация в Антиохия е съградена от Ап. Петър (Евсевий Кесарийский, свт. Иоанн Златоуст, блж. Иероним, свт. Лев I Великий).Неговото епископство продължава около 7 години, след което той поставя за епископ св. Евода, а според други източници св. мч. Игнатий Богоносец.

Едно от важните достижения на духовния живот в Антиохий от ранния период на Църквата е било монашеството. Отличителен белег на монашеския живот от указания период е  проповядването на езичниците и активна благотворителна дейност. През V в., обаче, се засилва тенденцията към аскетизъм и възниква т.нар. стълпничество – усамотяване на отшелника на стълб или висока планина. Най- известния аскет от това направление е бил прп. Симеон Стълпник († 459),, който и до днес е олицетворение на антиохийската святост. 

 

Наред с аскетизма в първите векове в Антиохия съществува и т.нар. е Антиохийска богословска школа  (+312),, която способства за систематизация на догматиката в християнското учение и оставя богато литературно наследство. От Антиохийската Църква са произлезли светите подвижници и защитници на Православието: св. Йоан Златоусит (вж. роден в Антиохия), преп. Йоан Дамаскин – богослов, който систематизира християнското учение на вярата, църковен писател и защитник на иконопочитанието, преп. Иларион Велики ((+ ок. 371) – основател на монашеството в Палестина и първи наставник на антиохийските монаси и др.

Каноничната територия на Антиохийската Православна Църква обхваща Сирия, Ливан, Ирак, Кувейт, редица  епархии в Европа, Северна и Южна Америка и Австралия. От 18 – те епархии шест се намират в Сирия и шест в Лиман, останалите в Турция, Иран и цитираните по-горе страни.

 hram_siria Всемирното Православие - КРАТКА ИСТОРИЯ НА АНТИОХИЙСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Епископата на Антиохийската Православна Църква обхваща 32 архиерея, а богослужението се извършва на древногръцки и арабски език.  

Към Патриарха съществува Свещен Синод, който включва всички архиереи и се събира, в съответствие с древните канони, веднъж в годината преди Пасха.

 

Титлата на Предстоятеля: Блаженейший Патриарх на Велика Антиохия, Сириия, Киликиия, Ивериия, Месопотамиия и целия Изток.

ignatii Всемирното Православие - КРАТКА ИСТОРИЯ НА АНТИОХИЙСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

 

Предстоятел от 1979 г. — Блаженейший Игнатий IV  (в света — Хазим) 

 

Патриаршеската резиденция е катедралния събор в чест на  Успението на Пресвета Богородица в Дамаск.  

 Численността на последователите е ок. 800 хиляди души, които живеят предимно в Сирия и Ливан.

Официална страница - www.antiochpat.org 

Координати

 

Страна:

Сирия

Город:

Дамаск

Адрес:

Greek Orthodox Patriarchate of Antioch B.P. 0009, Damascus, Syria

Телефон:

+963 11 43 14 00

Факс:

+963 11 43 62 11

 

 

 

 

Използвана литература: Православная енциоклапедия.