58063.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИГНАТИЙ IV: АРАБСКАТА ЗЕМЯ Е ЕДНО ЦЯЛО, И АРАБСКИТЕ НАРОДИ НЯМА ДА ДОПУСНАТ НЕЙНОТО РАЗДЕЛЯНЕБлаженият Антиохийски и на целия Изток Патриарх Игнатий IV (Хазим) подчерта, че арабската земя представлява едно цяло и арабските народи няма да допуснат разделянето й.

 

На среща с делегацията на ливанското движение на независимите насеристи „Ал-Мурабитун”, начело с неговия председател Мустафа Хамдан, Патриарх Игнатий IV каза, че гражданите на Бейрут, Дамаск или на която и да е друга арабска столица са представители на обща култура и цивилизация и именно затова трябва да се борят за запазване на териториалната цялост на арабския свят. На свой ред Мустафа Хамдан беше уверен, че Сирия ще преодолее кризата и ще излезе от нея още по-силна отпреди. Той потвърди, че Сирийската арабска република (САР) е и продължава да бъде авангард на арабското национално-освободително движение в региона, предава SANA.

Междувременно стана известно, че в четвъртък сутринта в Дамаск са избухнали два силни взрива.

58062.p Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИГНАТИЙ IV: АРАБСКАТА ЗЕМЯ Е ЕДНО ЦЯЛО, И АРАБСКИТЕ НАРОДИ НЯМА ДА ДОПУСНАТ НЕЙНОТО РАЗДЕЛЯНЕКакто съобщи РИА Новости, според един от очевидците взривовете са станали близо до трасето, водещо до международното летище на Дамаск. По предварителни данни целта на атаката е бил оперативният отдел на сирийските спецслужби.

В момента на мястото на произшествието се вижда огромен стълб дим. Районът на инцидента, където се насочват коли на „Бърза помощ”, е под прикритието на сътрудници на силовите структури.

Взривовете избухнали по време, когато служителите отивали на работа, а учениците – на училище. SANA съобщава за десетки загинали и ранени.

Предната вечер заложено на пътя взривно устройство се задействало в град Дераа в Южна Сирия във време, когато по него преминавала колона сътрудници на комисията на ООН, наблюдаваща за прекратяването на огъня в Сирия. В една от колите се намирал ръководителят на наблюдателите генерал Робърт Муд. Никой от миротворците не е пострадал.

Сн.: SANA

Бейрут,Дамаск, 10 май 2012 г.