2.jpeg.200x-x345 Всемирното Православие - АНТИОХИЙСКА ПАТРИАРШИЯ НИКОГА НЕ Е ДАВАЛА СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА УЧАСТИЕ В КРИТСКИЯ СЪБОРАгенция "Ромфеа" публикува документ, доказващ това.

В гръцките медии се отделя много внимание на проблема за отсъствието на Антиохийска Патриаршия на Събора, който Патриарх Вартоломей свика на о. Крит, с намерението да му придаде статут на Всеправославен събор, отбелязва гръцката информационна агенция "Ромфеа".

 

Константинополска Патриаршия, занимаваща се с организацията на Събора на о. Крит, настоява, че по-рано всички Поместни православни църкви са се подписали под документа за свикване на Събора през юни 2016 г. и са се съгласили да участват в него.

В частност, неотдавна официалният представител на Константинополска Патриаршия архидякон Йоан Хрисавгис, началник на прес-бюрото на Критския събор, заяви, че всичките 14 Поместни Църкви са подписали документа за свикване на Събора.

Междувременно, информационна агенция "Ромфеа" привежда в публикацията си факсимиле на документа, подготвен на Синаксиса на Предстоятелите на Поместните православни църкви в Шамбези през януари 2016 г., от който следва, че Антиохийска Патриаршия никога не е подписвала никакви документи, които да потвърждават нейното съгласие да участва в предстоящия Събор.

Антиохийска Патриаршия от самото начало на подготовителните мероприятия посочваше наличието на разногласия с Йерусалимската Патриаршия по въпроса за църковната юрисдикция на Катар, поради които Патриарх Йоан Х не смяташе за възможно да вземе участие в Събора на Крит, ако към момента на свикването му проблемите в отношенията между Антиохийската и Йерусалимската Православна Църква не бъдат решени.

Междувременно, в навечерието на откриване на Събора на о. Крит, в началото на юни 2016 г., Синодът на Константинополска Патриаршия обяви, че Антиохийската Православна Църква трябва да отложи въпроса за уреждане на отношенията си с Йерусалимската Патриаршия за периода след Критския събор.