GpV18K_5af30624250702_91001441-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - В СИРИЯ ОТКРИХА ТАЕН ХРИСТИЯНСКИ ХРАМ, ПО ЧУДО ОЦЕЛЯЛ ОТ ТЕРОРИСТИТЕХрамът от ранните векове на християнството се намира в гр. Манбидж

Археолозите скрили подземния християнски храм от III-IV век н.е. от джихадистите

В храма открили поземен олтар, колони, гръцки надписи и кръстове, изрязани в камъка, съобщава «Седмица».

Храмът от първите векове на християнството се намира в Манбидж, град в Северна Сирия, на територията на район Халеб.

Тази територия се намираше повече от две години под властта на ислямските фанатици. Системата от древни подземни галерии под града служела като тайно убежище за християните, подложени на гонения от Римската империя.

В резултат на разкопките се удало да бъде намерена древна врата, водеща в подземни молитвени зали, украсени с колони с изрязани в камъка кръстове и надписи, открит бил и примитивен олтар.

В помещенията били предвидени скрити врати, водещи към спасителни изходи, чрез които посещаващите храма са могли да избягат и да се скрият в случай на нападение. Една от подземните галерии води към светилище, където са намерени изсечени в камъка гробници с мощи на светци или свещенослужители от онова време.

Местните жители оказали голяма помощ на археолозите, посочвайки им тайния вход, зад който в резултат на разкопките била открита врата с каменни стъпала, водещи към подземната молитвена зала и в други помещения, чиито стени били украсени с християнски символи.

„Това е особено място в цялото подземно съоръжениеразказва Абдулахаб Шеко (Abdulwahab Sheko), началник на Градския комитет за съдействие при разкопките, говорейки за тайния ход и за вратите. – Предполага се, че при този вход е дежурял специален пост, който давал сигнал на молещите се при опасност, за да могат те да избягат през подземните ходове“.

По думите на Джон Уайнлънд (John Wineland), професор по история и археология при Югоизточния християнски университет в щата Флорида, САЩ, „откритията говорят за съществуването върху тази територия на значителни групи тайни християни по онова време. Те били принудени да се срещат и да се молят тайно в този подземен храм, скривайки се от преследванията на някогашната римска власт“.

В Римската империя християнското вероизповедание било дълго време незаконно. То било признато и узаконено едва при император Константин през 313 година н.е.