38152.p Всемирното Православие - БРОЯТ НА ХРИСТИЯНИТЕ В ЕГИПЕТ СЕ ОКАЗАЛ ДВОЙНО ПО-МАЛЪК ОТ ОЧАКВАНОТО

Кайро, 21 февруари 2011 г.

Макар че в съобщенията на СМИ броят на християните в Египет обикновено се оценява като 10 % от общото египетско население, Pew Forum съобщава, че според нови статистически данни броят на египтяните, вярващи в Христос, е едва 5 %, съобщава Седмица.Ру, позовавайки се на CWN и Pew Research.

 

Аналитиците на Pew Forum предполагат, че броят на християнското население на Египет или е бил завишен преди, или се занижава в съвременните статистически отчети. Появилите се в последно време данни не се оценяват като напълно надеждни, още повече, че официалните данни от последните преброявания на населението не отразяват статистиката по въпроса за религиозната или вероизповедната (конфесионална) принадлежност.

Обаче статистиката, получена в хода на предишни преброявания, показвала устойчиво намаляване на броя на християнското население в Египет. Вероятно това е отражение на масовата емиграция на млади християни от страната в търсене на по-добри перспективи в други държави. Освен това, за понижаване на процента християни в Египет може съществено да е повлиял по-високият коефициент на раждаемост сред мюсюлманските жени.

Пробладаващото мнозинство егепетски християни са членове на коптската Църква, отнасяща се към съобществото на монофизитните, т.нар. „дохалкидонски” църкви.