Вчера, 11 май 2015 г., в 04.10 ч. сутринта атонският старец Спиридон (Микрагиананитис) от скита „Малката света Анна“ се престави пред Господа след тежко боледуване. Подвизаващият се близо 45 г. на Света Гора духовен старец беше един от най-добрите клиросни певци на Атон.

 

Роден е през в 1951 г. в Солун в семейство на бежанци от Мала Азия, бягащи от турските преследвания на немюсюлманското население през 20-те години на XX в. След завършване на средното си образование Георги (светското име на дядо Спиридон) учи в Атонската академия и 19-годишен става послушник на знаменития светогорски химнограф на Великата Църква стареца Герасим, подвизаващ се в килия при атонския скит „Малката света Анна“.

Отец Спиридон (Микрагиананитис) се обучава при водещи светогорски певци и известни преподаватели по източно църковно пеене, за да се превърне самият той в ангелогласен пазител на древните атонски традиции.

След смъртта на стареца Герасим, от 1998 г. до края на живота си отец Спиридон поема тежкия кръст на старчеството в манастира. Сред духовните му чеда беше митрополитът на Централна Африка Никифорос, който присъства на опелото му.

За последен път старецът Спиридон посети България, която много обичаше, през 2014 г за 200-годишнината на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян".

Господ да настани душата му в Своето небесно  царство! Амин!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С Българския патриарх Неофит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре