Православието в Англия

Предисловие

england-suffolk Всемирното Православие - Православието в АнглияКарта на Англия и Уелс - XVII-XIX век. На червен фон се вижда графство Съфолк. Всемирното Православие - Православието в Англия

Често наричат Православната църква «Църква на светиите», «Църква на Светия Дух» или «Църква на първото хилядолетие». Тъй като на Британските острови изворите на светостта, по мнението на мнозина, пресъхнали още през второто хилядолетие, понастоящем, в третото хилядолетие, на Православната църква очевидно ? предстои да изиграе особена роля.

images?q=tbn:ANd9GcTWjYPo_yXtNI-Vxs8Bn1NdmIfk5bKLfCca1zfkGyCM9XPxs9pX0w Всемирното Православие - Православието в Англия

Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на Свети Патрик. Свети Патрик е светецът покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера, напомня британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА

IMG_2803 Всемирното Православие - Православието в Англия

На 11 юли о. Николай Евсеев ( секретар на църковния съвет на Петропавловското Патриаршеско предворие в Дъблин) с група вярващи извършиха поклоннически поход на планината, в която е пребивавал св. Патрик. 

sv%20uerburga Всемирното Православие - Православието в Англия

 Семействата, които се молят заедно, остават заедно.

Древна пословица

 

 Канонизацията на мъченически убитите членове на руското царско семейство, извършена през 2000  г. в Москва, подбуди мнозина да погледнат на семейството в контекста на светостта. Не само съвременната, но и древната история на Църквата ни разказва за цели семейства светии. Достатъчно е да си припомним св. София с нейните три дъщери – Вяра, Надежда и Любов; св. Терентий, жена му Неонила  и седемте им деца [1], наскоро провъзгласени от Гръцката църква за покровители на семейството;  св. Василий Велики, баба му св. Макрина Старша, майка му св. Емилия, братята му светите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, сестрите му св. игумения Макрина и дякониса Теозва. Църковната история обаче ни показва още по-впечатляващ пример на семейна святост: древното английско кралско семейство.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре