Света Равноапостолна Мария Магдалина

sv_maria_magdalina1 Всемирното Православие - Света Равноапостолна Мария МагдалинаСветата равноапостолна мироносица Мария Магдалина била родом от град Магдала, на брега на Генисаретското езеро в Галилея. Някога това било пъстро и шумно рибарско селище в северната част на Светата земя.

1 Всемирното Православие - Света Равноапостолна Мария Магдалина

10660.m300 Всемирното Православие - Света Равноапостолна Мария МагдалинаТя е живяла през I век. Празнува се на 22 юли (4 август ст. стил) и в Третата неделя след Пасха - на св. жени-мироносици.

Личността на св. Мария Магдалина неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.

rjNUuG_5e2c1bd1e87fe2_54028975-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - Света Равноапостолна Мария МагдалинаУелският принц Чарлз посети Гетсиманския девически манастир „Св. Мария Магдалина“ на Витанската община „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Това съобщи на своята Facebook-страница Бероунският архиепископ на Православната църква на Чешките земи и Словакия Йоаким.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

mariq_magdalena2207_pravoslavieto Всемирното Православие - Света Равноапостолна Мария Магдалина

В нашето светско съвремие името на св. Мария Магдалина силно нашумя покрай множеството криминално–авантюристични романи и филми. Те убеждават съвременната аудитория, че християнската светица е имала някакви специални отношения” с Иисус Христос и е била дарена с дете от този съюз. 

Мислих си, че подобни филми могат да заблудят само невъцърковените православни християни, които не са съвсем наясно с учението на Църквата за светицата. Но се оказа друго – разбрах, че много православни, сред които и академични учени, си мислят,  че Мария от Магдала е същата онази блудна Мария, за която говори Новият Завет. Подобно заблуждение лесно отваря вратите към нови неистини, според които на Мария Магдалина се гледа като на особена личност в Евангелията, не заради нейното служение на Христа, а заради това, че над нея Христос извършва един особен вид опрощение – подминава нейното падение и ѝ дава шанса да бъде негова последователка.

sv maria magdalinaСпоред св. Димитрий Ростовски, мощите на преставилата се в Ефес св. Мария Магдалина били тържествено пренесени в константинополския манастир „Св. Лазар“ в края през 890 г. от император Лъв VI, Философ.

По-нататък следите на част от тях се губят, вероятно по време на разграбването на Константинопол от кръстоносците мощите ѝ са били откраднати и впоследствие разнесени по храмове в различни места в Европа и Близкия Изток.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре