Св. Нектарий Егински

В най-големия пловдивски квартал „Тракия“, наброяващ над 80 хиляди жители, се намира църквата „Св. Преображение Господне“, в който като голяма светиня се пазят частици от мощите на св. Нектарий Егински и св. Григорий Богослов. В навечерието на празника на св. Нектарий Егински срещу 9 ноември, в храма беше отслужена вечерня. 

Светият митрополит Нектарий, който починал още през 1920 година, служил повече от седмица в храма в наши дни!

Знаем, че св. Нектарий е почитан в Гърция като велик чудотворец. Че в Елада има дори народна поговорка: „За свети Нектарий няма нелечими болести“. Преди няколко години жителите на едно от планинските села в Егина останали без свещеник.

Снощи в храм „Свето Преображение Господне“ в жк „Тракия“, където единствено в Пловдив се намират мощи на св. Нектарий Егински Чудотворец (в мощехранителницата има и частичка от мощите на св. Григорий Богослов), за първи път беше отслужена вечерня с опело на български език пред плащаницата на светеца.

От гръцкия остров Егина в Румъния беше донесено ковчеже с частица от мощите на особено почитания от румънските вярващи свети Нектарий Егински, съобщава www.afonit.info

Руският сайт „Вода живая” съобщава, че частица от мощите на гръцкия светец Нектарий Егински (1846-1920 г.) е донесена от остров Егина в Санкт-Петербург като дар за вярващите в Русия от Гръцката православна църква.

Иконата на светеца, рисувана в егинския манастир „Св. Троица”, и най-голямата частица на светеца в Русия ще бъдат изложени за поклонение в храм „Свети апостоли Петър и Павел” в близкия до Санкт-Петербург гр. Сестрорецк.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре