Свети Йоан Рилски

През 1469 година, по време на османското робство, грандиозно шествие от монаси и десетки хиляди смели българи обходи почти половин България, за да върне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител. Това стана възможно след като султан Мурад ІІ, с помощта на жена си, християнката Мария Бранкович, отговори положително на молбата на рилското братство и издаде ферман за пренасяне на светите мощи от Велико Търново в манастира на преподобния Йоан.

От историята знаем, че през 1195 г. българският цар Асен І тържествено пренесъл мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от София в тогавашната столица Велико Търново, които и там правели велики знамения. 

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в с. Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на св. княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син св. цар Петър.

Аз, смиреният и грешният Йоан, който не е сторил никакво добро на земята, когато дойдох в тая Рилска пустиня, не намерих в нея човек, а само диви зверове и непроходими гори. Заселих се в нея сам със зверовете, без да имам нито храна, нито покрив. Небето ми беше покрив, земята постелка и билките храна.

 

 Автор:  Кирил Орлов

 

Визитна картичка:

 Израснах в последните години на комунистическия режим. В интерес на истината това не бяха толкова лоши години, поне за мен. Имах щастливо детство с много игри и приятели, хубави моменти и сълзи. Получих възпитание и образование и ценностна система, която не е съвършена, но си е моя. Ако има нещо, което ми е в минус, това е т.нар. висше образование завършил съм маркетинг и реклама на Книгоразспространението. Според мен то по-добро или различно не може да бъде. Ако беше, сега аз нямаше да съм тук. С книгоразпространение съм се занимавал малко, да не кажа никак. Работя предимно в телевизията, като сценарист. В момента работя с двама от най-добрите водещи Иван и Андерей, а преди това съм работил в много от най-добрите и рейтинговите предавания в ефира. Обичам много историята и реших да направя поредица документални филми за нашите духовни места църкви и манастири. Тогава не знаех с какво се захващам, случи се така, че проекта за документална поредица пропадна и реших да публикувам събраните документи в блог (http://cudo.blog.bg/). Блогът доби популярност и не след дълго получих няколко предложения да издам книга по тях. В момента се очаква тя да излезе - около великден. Всеки ден получавам истории и се събраха факти не за една ами за цели две книги.

 

 

 

 

 

 Тази година ще се навършат 1064 години от успението на  преп. Свети Иван Рилски Чудотворец, покровител на българския народ. Въпреки изминалите стотици години години, за свръхестествената сила на най-великия светец по земите ни се носят легенди и до днес. Мощите на светеца пустинник, близо десет века изправят на крака хроми, куци и сакати. Слепи проглеждат, глухи започват да чуват, недъгави изведнъж се изправят. Десетки жития свидетелстват за големите и преславни чудеса на на Свети Иван Рилски.

 

 

 

 

 Първите свидетелства за тях са  описани от Георги Скилица, назначен от император Мануил I Комнин /1143-1180/ за управител на Средец  - сега София.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре