256052.p Всемирното Православие - ПРЕП. ИУСТИН ПОПОВИЧ  „СЪС СВОЕТО РОЖДЕСТВО БОГ ВЛЕЗЕ В СЪРЦЕВИНАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ“ (2)Христос се роди!

Наистина Бог се роди на земята като човек! С каква цел? За да получим чрез Него живот (1Иоан.4:9). Защото без Богочовека Господа Иисуса Христа човешкият живот е изцяло и напълно самоубийствена безсмислица, смърт, наистина най-явната и най-ужасната безсмислица на земята.

Да се изпълни смъртта със смисъл – това означава да се придаде смисъл на живота в цялата му глъбина, висота и безкрайност.

А това може да направи само всечовеколюбивият Господ, Който от безмерна любов стана Човек и завинаги си остава Богочовек в човешкия свят. Човешкият живот единствено като Богоживот, живот в Бога, придобива своя вечен смисъл. А извън Бога животът – това е най-нелепият абсурд, преизпълнен с обиди и скърби.

Твоят живот, човече, само в Бога открива своя единствено разумен, единствено логосен, единствено логически смисъл. И твоята мисъл, брате, твоята човешка мисъл намира своя божествен и безсмъртен смисъл само в Бога, само като Богомисъл. Човешката мисъл само в Богочовека Господ Иисус Христос става Богомисъл. Също и чувствата ти, човече, единствено в Бога намират своя божествен, своя безсмъртен смисъл. Без това чувствата ти са твоят най-безмилостен мъчител, който постоянно те разпъва на вечния кръст, след който няма възкресение. А съвестта? Откъде е този свиреп непознат у нас, хората? И тя само като Богосъвест придобива божествения си и вечен смисъл. Без това и човешката съвест представлява свирепа и зловеща безсмислица. А смъртта – и моята, и твоята, и на всички хора въобще не е ли най-жестокото мъчение за човешкото същество в цялата вселена? Да, това е наистина така. Но и тя само като смърт на Богочовека намира своя вечен смисъл във Възкресението на Богочовека, Господа Иисуса Христа, защото чрез Него, само чрез Него, се осъществява победата над смъртта и смъртта в човешкия свят придобива смисъл. Така и всичко човешко, целият човек с всичките си безброй безкрайности в обогочовечаващото и всеоживяващо Тяло на Богочовека – Църквата – открива своя божествен, своя вечен, своя богочовешки висш смисъл.

Чрез Своето въплъщение, въчеловечване и очеловечване Бог по най-очевиден начин влезе в самата утроба, в сърцевината на човешкия живот, влезе в кръвта, в сърцето, в центъра на всичко съществуващо.

Изместен чрез доброволния човешки грях от света, от тялото, от човешката душа, чрез въплъщението и въчеловечването Бог се връща в света, в тялото, в душата, Целият става човек и, бидейки такъв, се труди за човека, вселява се в света и сред тварите, промисля за тварите, освещава тварите, спасява тварите, преобразява тварите, обожествява тварите.

Въплъщението на Бога – това е най-силното преживяване и най-промислителното събитие както на земята, така и на небесата, защото в него се е осъществило най-голямото чудо сред всички чудеса. Ако дотогава най-голямото чудо е било сътворението на света от нищото, то Въплъщението на Бога в човека (Въчеловечването) несъмнено го е превъзхождало със своята чудесност. Ако при сътворението на света Божиите слова са били облечени в материя, то при Въплъщението на нашия Господ Иисус Христос Сам Бог се облече в тяло, в материя, в плът. Затова Въплъщението на Бога е стана промислително в цялата вселена: за всяка личност, за всяко същество, за всяка твар.

И ти живей чрез Него – живей чрез Богочовека, и ще се изцериш от всяка смърт, от всички грехове, от всички страсти, от всички бесовщини. Нека животът ти стане Богоживот. В това е цялата ти небесно-земна тайна, о човече, веднага щом станеш член на Църквата – член на Богочовешкото Тяло Христово.

Какво значи да живееш в Църквата Христова? Означава да живееш със светите тайнства и със светите добродетели. Затова преди Рождество Христово има пост. Постът като първа добродетел, придружен винаги с молитвата. Тези две основни добродетели довеждат човека към Богочовека и богомъдро го научават как да живее чрез Него и в Него. Какво да правиш с тялото, дадено ти от Бога? Да го очистиш, да го освободиш от всяка нечистота, от всяка страст, от всяко зло, от всеки демон. Какво означава това? Това означава да го очистиш от всеки грях, защото във всеки грях се крие дяволът, във всеки грях действа дяволът, наред с твоята свободна вола. В големия грях – действа бесовският княз, в малкия – бесчето. И на тебе, и на мене, и на всеки човек са му дадени всички средства да победи тези бесове, всички страсти, всички грехове, всички смърти в нас и в окръжаващия ни свят. На първо място – молитвата и постът.

Всеистинните уста на Всеистинния Господ Иисус Христос изрекоха и тази животворяща истина: Този пък род не излиза, освен с молитва и пост (Мат.17:21) – родът на всички видове грехове, на всички видове страсти, на всички видове бесове.

Рождество Христово е пред теб, пред мен, пред всички нас, братя и сестри: Бог се ражда като човек, за да живеем с Него, и така да изпълним с Бога и душата, и тялото си. Това най-лесно постигаме с молитвата и поста. Те чистят, очистват и тялото, и душата, за да се всели радостно в тях Чудният и Пресладък Богомладенец, Господ Иисус, и да се изпълни с Бога всецялото наше човешко същество, всичките му безбройни безкрайности. Понеже именно за това са били сътворени, човече, и твоето тяло, и твоята душа, за да се изпълнят с Бога и да живеят с Бога в горния Божий свят.

Дадените ни от Бога учители в това отношение са смирената молитва и смиреният пост – тези святи и основни евангелски добродетели. Нека те да ни съпътстват, нека да предварят нас и всички хора по цялата вселена непрестанно да възвестяват всеспасителното и всерадостно благовестие: Христос се роди! Христос се роди! Христос се роди!

 

 +   +   +

Преп. Иустин (Попович) произнася проповедта „СЪС СВОЕТО РОЖДЕСТВО БОГ ВЛЕЗЕ В СЪРЦЕВИНАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ“ в манастира Челие през 1970 г., като Рождественско послание.