ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА

Valia%20Hristova%20(224x300) ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА

sv_teoksist2 ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАДнес, 3 септември, за честване на храмовия празник и паметта на светия благоверен български цар Тервел (в монашество Теоктист), в храма „Св. вмчк Георги Победоносец и св. Тривелий“ в с. Мадара, Шуменско, се събраха свещеници от Варненско-Великопреславска епархия.

a91fb1c825fd10867603caef25fd34e3 ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАВ манастира „Св. Пантелеймон“ в местността Патлейна край Велики Преслав Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи св. Божествена литургия в съслужение с много духовници от епархията и гости, както и стотици поклонници, почели храмовия празник.

9k= ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА(На този ден отбелязваме успението на Охридския архиепископ Варлаам и 422 години от Първото Търновско въстаниe)

Паметта на св. Варлаам Охридски се почита на 28 май. Той е един от българските архиереи, отдали живота си за вяра и народ. Днешните християни в България и Македония незаслужено са забравили този наш мъченик, просиял дори с нетленни, мироточиви мощи и чудеса.

2 ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА На 25 януари в манастира Св. Пантелеймон" (в местността Патлейна", гр. Велики Преслав) беше отбелязан празникът на свети Марко, Преславски митрополит, почитан от българските християни в далечното ни минало. 

2Q== ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАСв. епископ Марко Преславски

През 1942 г. е отпечатана книгата на сравнително малко познатия днес историк и краевед Никола Станев „История на Търновската предбалканска котловина“. Това повествование е съхранило автентични картини от един отминал бит, наситен с много национални багри и местен колорит от някои селища от Търновския край – Присово, Келифарево, Къпиново,  Царева кория, Дебелец.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре