1 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОРСлед четвъртвековно служение хорът на храма „Св. Възнесение Христово” в Шумен с диригент Никола Николов преустанови своята дейност. На Петровден храмът пя на за последен път на света Литургия.

 

С топли думи свещеник Димитър Стойков благодари на г-н Николов и хористките Златка, Ружена, Нели, Лилия, Мариана, Лиляна, Веска, Тодорка, Дияна, Радка и Нели. Те заслужиха благодарността и обичта на своите братя и сестри в Христа от храма.

10 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОРГ-н Николов е дългогодишен уважаван учител по музика със семинарско образование. Той е достоен продължител на големите диригенти на църковни хорове в Шумен след 20-те години на миналото столетие, като Атанас Зидаров, Борис Ибришимов, Георги Бобачев и др.

Г-н Николов е автор на песнопения, посветени на български светци, някои от които са свързани с Шумен:

 

Тропар на св. Марко Преславски, глас 4:

 

Архиерей - светилник на вярата, с мъдрост и благочестие озарил земята българска; пазител на православието, учител в богопознанието, наставник в  живота на своето паство, ти, отче и свещеноначалниче Марко Великопреславски, моли Христа Бога да закриля нашия народ.

 

Тропар на свещеномъченик Варлаам Охридски, глас 4:

 

С мъдрост и благочестие, с вяра и усърдно служение ти достигна архипастирски сан. В Охрид не остави да угасне делото на Климента и Наума, просвещавайки в православната ни вяра. Утешаваше паството си в бедите му от агаряните. Демонските козни не те сломиха, но чрез агарянски меч отнеха живота ти. И пак, владико Варлааме, ти си сред своето паство. Със своето застъпничество пред Христа болни се изцеряват, отчаяните добиват надежда. Бъди и за нас, които ти се молим, застъпник пред Бога, да закриля българския народ и спаси нашите души. Амин!

 

Тропар за св. преподобен мъченик Евтимий Шуменски, глас 4:

 

Самоотлъчил се от бащината православна вяра, ти, Евтимие, не намери богатство, нито пък ден покой. Размисли, съмнения и мъка терзаеха душата ти. И като слепец в мрака потърси изгубения път. Светъл лъч на вярата Христова те озари и отведе в светогорски манастир. С покаяние, изповед и твърда вяра в Христа ти намери покой за душата си и се подготви за изкупителния час. Пред агарянския съд ти прокле своето падение и поруга исляма. И понесе мъчения и смърт. Затова и ние днес, преподобни Евтимие, се прекланяме пред твоята светла памет.

 

Тропар за мъченица Гана Ганчица – глас 7:

Възпитана в традициите на православната ни вяра, възлюбила Христа, ти достойно застана срещу безчинствата на агаряните. Не те сломиха годините в мрачната тъмница, нито страшното бесило. Младост и хубост прежали, но във вярата си в Христа не се отрече… Гано, Ганчице, достойна българко, бъди ни молителка пред Бога, за да закриля от беди нашия народ; да ни дарува своята твърдост, благочестие и сила, та да устояваме и ние срещу силите на злото.

На Даскал Кузман

Лето 1787, Шумен           

Глас 4 

Като светило  в тъмна нощ
ти водеше свойте ученици по верен път-
да имат вяра във Христа
и силна обич към бащин род.
Агарянски ятаган не те уплаши,
на пашата смело заяви:
"Tи княз ли си, или си цар, или войвода - помисли
от кого си приел тая власт?
Аз вярата си не меня".
Посечен бе...и много други...
Но от вярата си в Христа
ти не се отрече.
Написал:  Даскал Никола Стоянов Николов
14 юни 2015 г., Неделя на всички български светии
 

11 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

12 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

13 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

2 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

3 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

4 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР5 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

6 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

7 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

8 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР

 

9 Всемирното Православие - ПОСЛЕДНАТА ЛИТУРГИЯ НА СТАРИЯ ХОР