02.08_sv_teodor_stratilat Всемирното Православие - ПОСРЕЩАМЕ ИКОНАТА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ТЕОДОР СТРАТИЛАТ    Днес, 5 май 2017 г., следобед в манастира "Св. Пантелеймон" (местността "Патлейна", гр. Велики Преслав), ще бъде посрещната и въведена с литийно шествие иконата на св. вмчк. Теодор Стратилат. Иконата е автентично копие на оригинала, който се намира в музея на Археологическия институт при БАН – гр. София.

Литийното шествие ще тръгне в 17.30 ч. от стария манастир и ще завърши в новия манастир в храм „Св. вмчк. Пантелеймон“. Начело на шествието ще бъде игуменът на манастира о. Константин. 

След внасянето на иконата в храма ще бъде отслужена празнична вечерня по случай големия християнски празник Гергьовден.

Кратка история


Керамичната иконата на Св. Вмчк Теодор Стратилат е един от най-съкровените образци на православното изкуство. От уникално изработенат
а икона в нас се взира светият войн-мъченик, устоявал с мъжеството на душата си вярата в Христа до последен дъх.

Иконата е открита преди век в руините на манастира "Св. Панталеймон" в резервата "Патлейна".

През 971 година византийският император Йоан І Цимисхи превзел Велики Преслав. За да спасят иконата, монасите я скрили в една от кулите на манастира, но при последвалия грабеж и разрушение на Велики Преслав кулата рухнала.

В руините на разрушения манастир иконата останала цели десет века - до 1909 г., когато любители археолози провели разкопки в покрайнините на старата ни столица и открили древния манастир. След двугодишен труд откривателят на разпръснатите керамични плочки Йордан Господинов успял да сглоби повторно лика на светеца.
В момента иконата се намира в музея на Археологическия институт при Българската академия на науките в София.