2 Всемирното Православие - ПРАЗНИК В ЧЕСТ НА СВ. МАРКО ПРЕСЛАВСКИ В МАНАСТИРА КРАЙ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ (2) На 25 януари в манастира Св. Пантелеймон" (в местността Патлейна", гр. Велики Преслав) беше отбелязан празникът на свети Марко, Преславски митрополит, почитан от българските християни в далечното ни минало. 

 Отслуженото Последование на светия и богоносен наш отец Марко Преславски“ бе съставено в град Охрид от химнографа Виктор Недески по молба на йеромонах Константин,игумен на светата обител  Свети великомъченик Пантелеймон"край гр. Велики Преслав.

Йеромонах Константин отслужи и заупокойна литургия за всички български царе и царици, и свети отци, които са живели през Първото, Второто и Третото българско царство.

В проповедта  си той каза:Тази чудесна канонична служба на св. Марко Преславски е  вече благословена от Варненско-Преславската митрополия и чакаме благословение от Светия синод.

Имаме чудесното завръщане на паметта на св. Марко Преславски. Ние трябва да търсим спомена за достойните наши отци, мъченици, да им съставяме жития и служби. Те чакат нашата почит".

 

1 Всемирното Православие - ПРАЗНИК В ЧЕСТ НА СВ. МАРКО ПРЕСЛАВСКИ В МАНАСТИРА КРАЙ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Всемирното Православие - ПРАЗНИК В ЧЕСТ НА СВ. МАРКО ПРЕСЛАВСКИ В МАНАСТИРА КРАЙ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - ПРАЗНИК В ЧЕСТ НА СВ. МАРКО ПРЕСЛАВСКИ В МАНАСТИРА КРАЙ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Всемирното Православие - ПРАЗНИК В ЧЕСТ НА СВ. МАРКО ПРЕСЛАВСКИ В МАНАСТИРА КРАЙ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ (2)