Западно и средноевропейска епархия

01 Всемирното Православие - Западно и средноевропейска епархияВ дух на разбирателство и братска любов се проведе Десетият епархийски събор на Западно- и Средноевропейска митрополия в катедралния за епархията храм „Св. Цар Борис" в престолния град Берлин, от 23 до 25 юни 2017 г. В събора взеха участие всички клирици на епархията и по двама миряни - представители на всяка от българските православни църковни общини, разпръснати в 14 държави в Централна и Западна Европа. 

_8ba51d383cae92afef707b54181f1058_1334227821 Всемирното Православие - Западно и средноевропейска епархия"След като се потруди усърдно на духовната нива и направи много за устройването на Западно- и Средноевропейската епархия, която приютява като любяща майка в своите обятия многобройните чеда на Българската православна църква, живеещи извън пределите й по европейския континент, той се спомина на преклонната 90-годишна възраст. Предаде на Господа душата си далеч от родния край, далеч от пределите на така обичаната от него България.

image001 Всемирното Православие - Западно и средноевропейска епархияПо решение на Св. Синод на БПЦ-БП, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави Заупокойната св. Литургия и опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон на 3 май, Светли вторник, в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия". С Негово Светейшество ще състлужат и архиереи -членове на Св. Синод и епископи на БПЦ-БП. Богослужението ще започне от 9.00 ч. Опелото на митрополит Симеон ще започне от 11.30 ч.

7f8e981bc3886f218e90ff7d2c207e16 Всемирното Православие - Западно и средноевропейска епархия    С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес16 априлна преклонна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон.

Бог да го прости, вечна и блажена да бъде паметта му!

2 Всемирното Православие - Западно и средноевропейска епархияМногобройно духовенство се събра вечерта на 16 януари в българския храм в Берлин, посветен на покръстителя на българския народ св. цар Борис – Михаил. Поводът – именият и рожденият ден на епархийския митрополит на Западно- и Средноевропейската митрополия на БПЦ, Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре