91766.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИ СЕ В ГОСПОДА АНТИОХИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ ИГНАТИЙ IV Днес е погребението на Антиохийския патриарх Игнатий IV, който почина на 91-годишна възраст в Бейрут, след като по-рано беше приет по спешност в православната болница „Свети Георги” заради инсул.

По информация на пресцентъра на РПЦ, опелото на 9 декември в катедралата „Св. Николай Чудотворец” в бейрутския район Ашрафия е било оглавено от Вселенския патриарх Вартоломей. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан е бил пратеникът на Светия синод на Българската православна църква.

 

Антиохийската патриаршия е автокефална поместна православна църква, една от четирите древни източни патриаршии. Основана е през 37 година в Антиохия от св. апостоли Петър и Павел. Статут на патриаршия има от 451 година.

Негово Светейшество Игнатий IV заемаше патриаршеския престол от 2 юли 1979 г. Възглавяваната от него Антиохийска православна църква, някога най-голямата от християнските общини на Изток, и до сега е твърдина на Православието. Неслучайно град Антиохия се нарича още „врата на Изтока”.

XX и началото на XXI век бележат големи политически и социални сътресения за близкоизточните народи, променя се етноконфесионалната картина в региона. Трансформаците в обществото засягат и религиозните общини, включително Антиохийската православна църква.

Патриарх Игнатий IV съумя да отстои принципите на мирното съществуване пред представителите на различните вери и култури и имаше значителен принос за утвърждаването на мира в Близкия Изток. Едно от най-важните му дела е учредяването на Университет към Беламандския манастир – крупен образователен център в източното Средиземноморие.

Блаженопочиналият Патриарх отделяше голямо внимание на духовната просвета на младежта, като от началото на църковното си служение участваше активно в младежкото движение в Ливан и Сирия, което дава нови жизнени сили на Антиохийската православна църква.

Под ръководството на Патриарх Игнатий бяха издигнати много нови манастири и храмове в Сирия и Ливан, възобновени бяха древни обители, разгърната беше широка катехизаторска работа.

Милиони православни араби, живеещи в Западна Европа, Америка и Австралия намират спасително пристанище в енориите на Антиохийската църква.

Бог по великата Си милост да настани новопреставилия се Антиохийски патриарх Игнатий IV в жилищата на праведните!

69553.p Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИ СЕ В ГОСПОДА АНТИОХИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ ИГНАТИЙ IV