199829.b Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИЛИЯ II: МОЛИМ СЕ ВСЕКИ ДЕН, НО ЗАБРАВЯМЕ ДА БЛАГОДАРИМ НА ГОСПОДВ Грузия вече ще бъде отбелязван Ден за благодарност към Бога. Патриарх Илия II определи това да бъде на Великден (Пасха). Негово Светейшество благослови народа на Велика Събота да се включи в двайсеткилометрово литийно шествие:

„Искам благодарствените молитви и пасхалната литургия да отслужим в Светицховели, в Мцхета. В събота ще започне шествието, желателно е народът да дойде пеша от Тбилиси в Мцхета. Ще бъде заклан голям бик и седем овце. Ще благодарим на Господа, аосвен това хората ще могат да отговеят след Великия пост. Това каза Патриархът в неделната си проповед.

“В името на Отца, и Сина, и Светия Дух. С нас е Бог. Човек постоянно търси чудото. Ние го виждаме всяка минута, но не чувстваме, че това е чудо. Приемаме го за обикновено явление. Най-голямото чудо е самият човек. Днес искам да поговоря с вас за това, каква е тя, човешката природа.

На първо място знаем, че човешката природа е създадена по Божий образ и подобие. Човек сам трябва да постигне Божие подобие с поведението си и духовната работа над себе си. Главното е той да почувства какъв е всъщност: човек трябва да почувства, че е Божий образ. Човекът трябва да почувства и да открие предназначението си, задълженията си, мястото си.

Всеки човек е велико творение на Господа. Всеки човек е едно велико чудо. Ето това величие, тази слава ние трябва да видим в себе си.

Спомням си времето, когато бях студент. Имахме много духовен, много опитен духовник, професор, протойерей Йоан Козлов. И днес помня неговата проповед: по време на разходка един астроном казва на друг: „Аз цял живот изучавам планетите, космоса, но никога не съм видял Бога“. А другият му отговаря: „Погледни в сърцето си и там ще Го видиш“.

Ние забравяме, че трябва да поглеждаме в сърцето си. Трябва да гледаме с духовни очи, тогава непременно ще видим Бога. И когато видим Бога, у нас непременно ще се появи чувство на благодарност. Ние се молим всеки ден, но забравяме, че трябва да благодарим на Господа.

Спомняте си как десетте прокажени посрещнаха Спасителя и отдалече започнаха да викат и да Го молят да ги изцели. Господ ги изцели и заповяда да се покажат на свещениците. Защо на свещениците? В Израил съществувал закон, според който излекуваният от проказа трябвало да се покаже на свещеника, за да може той да засвидетелства изцелението, в противен случай той нямало да бъде допуснат между хората… Когато прокажените тръгнали при свещениците и по пътя видели, че са излекувани, само един се върнал при Спасителя и паднал пред него на колене от чувство на благодарност и Му благодарил. Тогава Господ го попитал: „А где са деветте?... Те не намерили в себе си сили да се върнат и да благодарят на Господ.

Ние забравяме за това, а сме длъжни да помним. Взех следното решение: всяка година на Пасха трябва да благодарим на Господ за Неговите велики милости. От тази година ежегодно на Пасха ще се отслужва благодарственмолебен и ще се принасят молитви.

Във връзка с това, през тази първа година искам благодарствената молитва и пасхалната литургияда отслужим в Светицховели, в Мцхета. В събота ще започне шествието, желателно е народът да дойде пеша от Тбилиси в Мцхета. Ще бъдат заклани голям бик и седем овце. Ще благодарим на Господ и пак там хората ще могат да отговеят след Великия пост. В неделя, в 6 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен. И целият народ с духовенството ще тръгне по улиците, които ще бъдат поръсени със светена вода.

Всяка година денят на Пасхаще бъде ден за благодарност към Господа. Това ще бъде благодарност от името на грузинците. Щастлив е този човек и този народ, който благодари на Господ. Тогава той получава благодат от Бога.

Ето вижте, самите думи „благодаря“ и, благодарност, са свързани с благодатта. Голяма благодат ще получи Грузия на Възкресение. Бъдете благословени и радостни“.

 

Източник: http://www.pravoslavie.ru