49386.p Всемирното Православие - В ГОРИ СЕ ПРОВЕДЕ ФОРУМ ПОСВЕТЕН НА ГРУЗИНСКОТО ЦЪРКОВНО ИЗКУСТВО В Просветителския център за духовност и култура в Гори се проведе конференцията “Ръката ми избродира това величие”, посветена на грузинското църковно изкуство. Названието на форума е цитат от ктиторски надпис на грузинската царица Мариам.

Св. Мамант върху лъва. Сребърен диск от манастира „Гелати”

Форумът е основан с инициативата на Католикоса-Патриарх на цяла Грузия Илия II, който преди 28 години благословил няколко ентусиасти да се захванат с възстановяването на грузинското традиционно декоративно и приложно изкуство. Участниците в инициативата успели да създадат колектив от майстори, които се заели с възстановяване на древните традиции на бродерията, емайла и гравюрата, съобщава Седмица.ru.

Един от първите примери за възстановяване на древната традиция била избродираната през 1980 г. по молба на Каталикоса-Патриарх завеса за Патриаршеския събор „Сион” в Тбилиси.

В рамките на форума беше организирана изложба с представени образци на бродерия със злато и сребро, гравюри, емайл, изложени били църковно облачение и одежди.

Аналогични мероприятия ще бъдат проведени и в други грузински епархии.