96793.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРЕМИЯ НА ФОНДА „ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ” ЗА КАТОЛИКОС-ПАТРИАРХА НА ГРУЗИЯ На 21 януари Католикос-Патриархът на цяла Грузия Илия Втори ще получи в Москва премията на Международния обществено фонд за единство на православните народи, каза самият Грузински патриарх в Тбилиси, съобщава ИТАР-ТАСС.

На церемонията, която ще възглави Руският патриарх Кирил, ще присъстват около 1500 гости. Премията се връчва за „особени заслуги в делото по укрепване на братските връзки между православните народи и Църкви”, по повод 80-годишнината на Грузинския патриарх Илия Втори и 35-годишнината от интронизацията му за Католикос-Патриарх на цяла Грузия. На 4 януари Илия Втори навършва 80 години, а на 23 декември в родината му отбелязаха 35-годишнината от патриаршеската му интронизация.

Премията на фонда за единство на православните народи през 2013 г. ще бъде връчена и на Ливанския президент Мишел Сюлейман „за заслуги в делото за насърчаване и утвърждаване на християнските ценности в съвременния свят”. Сюлейман, който принадлежи към източната маронитска църква, играе важна роля в консолидацията на ливанското общество в трудния период, преживяван от Близкия Изток.

Справка:

Премията на Международния фонд за единство на православните народи се присъжда на държавни глави, министър-председатели и председатели на парламенти, на Предстоятели на православни църкви, крупни обществени лидери и дейци на културата. От 2009 г. премията носи името на блаженопочиналия Руски патриарх Алексий II, който възглавяваше съвета на настоятелите на фонда от момента на създаването му през 1995 г. до кончината си през декември 2008 г.

Сред лауреатите на премията през изминалите години са президентите на Русия, Украйна, Белорусия, Гърция, Естония, България, Армения, Кипър, лидери на Палестинската национална автономия, Предстоятелите на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Сръбската, Българската, Кипърската православна църква и Арменската апостолска църква.