IMG_2430 Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙНИ ПРАЗНЕНСТВА В ГРУЗИЯОт 9 до 14 януари българска църковна делегация, начело с Наместник-председателя на Светия Синод на БПЦ Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, по решение на Светия Синод на БПЦ бе на официално посещение в Грузия. Визитата се осъществи по покана на Негово Светейшество католикос-патриарха на цяла Грузия, архиепископ Мцхето-Тбилиски, митрополит Пицундско и Сухумо-Абхазски Илия ІІ по повод 35 години от интронизацията и 80 години от рождението му. В българската църковна делегация влизаха и Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, и дякон Иван Петков.

 

При пристигането си в Тбилиси нашата делегация бе посрещната от Манглиски и Цалкски митрополит Анания (Джапаридзе), Авва Алавердски митрополит Давид (Махарадзе), Зугдидски и Цаишски митрополит Герасим (Шарашенидзе) и архим. Лука, както и посланика на РБългария в Грузия Пламен Бончев.

На 10 януари гостите на тържествата бяха на прием при католикос-патриарха Илия ІІ в неговата резиденция, където в братска беседа изразиха своето уважение и почитание към домакина-юбиляр и задоволството си, че са събрани по този хубав повод в прекрасната столица на православна Грузия.

На 11 януари в Грузинския университет „Св. Андрей Първозвани” бе открита научна конференция посветена на събитието. След приветствени слова на Сръбския патриарх Ириней и архиепископа на Чешките земи и Словакия Христофор доклад за живота и служението на Грузинския патриарх Илия ІІ и неговия принос за съхраняването и укрепването на православната вяра в Грузия през дълголетното му служение като йерарх и предстоятел на една от най-древните патриаршии, изнесе високопреосвещеният Манглиски и Цалкски митрополит Анания (Джапаридзе).

В отговор патриарх Илия ІІ, като изрази благодарност към Всеподателя Бога и своите събратя, каза: „Което е направено през тези 35 години, през които оглавявам Грузинската православна църква, не е мое дело, а дело на Бога - на Светия Дух, Който пребивава в Христовата Църква”.

На 13 януари в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица” бе отслужена Божествена св. Литургия. В братско евхаристийно съслужение с домакина, католикос-патриарха на Грузия Илия II, взеха участие Вселенският патриарх Вартоломей, Сръбският патриарх Ириней, Наместник-председателят на Св. Синод на БПЦ Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, На Чешките земи и Словакия архиепископ Христофор, оглавяващите чуждестранните църковни делегации и членове архиереи и свещенослужители, архиереи и свещенослужители на Грузинската църква.

Приветствия към Първойерарха на Грузинската патриаршия бяха поднесени от името на всички сестри Поместни православни църкви. В приветствието си от името на БПЦ Варненският и Великопреславски митрополит Кирил между другото каза и: „Вселенското православие в това число и Българската Патриаршия приветства насърчително Грузинската църква в неуморната й дейност за възвръщане на независима Грузия към нейните духовни ценности, вкоренени дълбоко в първите векове на християнството, когато грузинската държава още в древността – сред първите в света, приема св. Кръщение”. Митрополит Кирил отбеляза, че под предстоятелството на патриарх Илия Грузинската църква се е превърнала в „най-значимата институция, оказваща благотворно въздействие върху съвременното грузинско общество не заради друго, а защото тя е дълбоко в сърцата и душите на многострадалния грузински народ”. Митрополит Кирил проследи древната история и достойнствата на Грузинската църква, като изтъкна свързващите звена между нашите „славни братски народи – грузинския и българския”. Той отбеляза както „древността на общия ни произход, за което говори историографията чрез иверски кодекси от III век, споменаващи прабългарските имена Аспарух, Заберган, Безмер и други” и общата ни историческа съдба, така и праотеческата православна вяра, християнското богослужение, видим белег за което е и основаният в българските земи през далечната 1083 г. от грузинските братя Григорий и Абазий Бакуриани Бачковски манастир - развивал се като духовен и културен център на грузинското монашество и оказал силно благотворно влияние върху българския народ. (Пълния текст на Словото четете по-долу!)

В рамките на празненствата бе организиран тържествен юбилеен концерт, посветен на 35-годишнината от интронизацията и 80-годишнината от рождението на Негово Светейшество блаженейшия католикос-патриарх на Грузия Илия ІІ. В концерта пред многохилядната публика бе изнесена празнична културно-артистична програма, която представи богатството на народни традиции на Грузия. Публиката бе силно впечатлена и от изпълненията на „Аве Мария”, „Алилуия” и „Светий Боже” – произведения на Грузинския патриарх Илия ІІ, който е и даровит църковен композитор.

Програмата на юбилейните тържества включваше и визита на чуждестранните гости при президента на Грузия Михаил Саакашвили, който ги прие в своята резиденция, и срещи с министър-председателя на Грузия Бидзин Иванишвили и с председателя на парламента на Грузия Давид Усупашвили.

В рамките на визитата нашата делегация и останалите гости на тържествата посетиха Националния музей на Изкуствата „Симон Джанашия”, разгледаха експонатите на Националния музей и Държавния музей на изкуствата на Грузия.

Българската църковна делегация има възможност да посети и манастирите „Шимгвиме”, „Мцхета”, „Самтавро”, „Светицховели” и „Джаври” и да се поклони на мощите на св. Нина – покровителката на Грузия, и на наскоро канонизирания св. Гавриил.


IMG_3893 Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙНИ ПРАЗНЕНСТВА В ГРУЗИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2417 Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙНИ ПРАЗНЕНСТВА В ГРУЗИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3628 Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙНИ ПРАЗНЕНСТВА В ГРУЗИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4572 Всемирното Православие - ЮБИЛЕЙНИ ПРАЗНЕНСТВА В ГРУЗИЯ